Vesti
Politika

Trajković zadržana i na Merdaru

Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
Trajković zadržana i na Merdaru
Rada Trajković (Foto KIM)

„I opet isto. Trenutno sam zadržana na administrativnom prelazu Merdare ka Kosovu od strane srpske policije“, deo je poruke Rade Trajković na Tviteru.

U nastavku svoje objave, ona je dodala: „Za Vučićevu/Vulinovu policiju granica Srbije je očigledno na Merdaru. A preko granice me opet ne puštaju“.

Trajković je potom u kratkoj izjavi za KoSSev poručila da je i sada zadržana iz istog razloga, kao i prošle nedelje na aerodromu Nikola Tesla.

„Opet su me zadržali za istu stvar“, kazala je danas Trajković.

Političarka sa Kosova prethodno je 24. juna vraćena sa pomenutog aerodroma, gde su joj službenici uručili poziv da se tri dana kasnije javi u Treći opštinski sud u Beogradu radi davanja izjave.

Nakon što se 27. juna odazvala službenom pozivu ovog suda, otkrila je da je razlog njenog zadržavanja na aerodromu zapravo još jedan spor, osnosno nova tužba potpredsednika Srpske liste i biznismena sa Kosova, Milana Radoičića, koju je podneo protiv nje.

„Misteriozan razlog mog zadržavanja na aerodromu je upravo otkriven: Milan Radoičić je podneo krivičnu tužbu protiv mene“, objavila je tada Trajković na Tviteru.

U drugom delu svoje tadašnje objave, navela je:

„Sprečen mi je izlazak iz zemlje zbog tužbe čoveka pod Magnjitski sankcijama američkog Trezora. On je u ovoj zemlji slobodan, ja nisam…“.

Potpredsednik Srpske liste i biznismen sa Kosova, Milan Radoičić, prvi put je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Rade Trajković, podneo u avgustu 2019. godine, a zbog povrede ugleda i časti.

Radoičić ju je tada tužio i zatražio odštetu od pet miliona dinara, jer je u javnosti govorila da sumnja da je umešan u Ivanovićevo ubistvo i da je vođa mafije na Severu Kosova.

Međutim, u avgustu prošle godine Radoičićeva tužba je odbijena kao neosnovana, te Trajković ne samo da nije isplatila traženi iznos od 5 miliona dinara, već je, prema presudi, on tada bio u obavezi da joj u roku od 15 dana od prijema presude, isplati 325.350 dinara na ime sudskih troškova.

Kosovske vlasti za Radoičićem su 24. januara 2019, raspisale poternicu upravo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, da bi 1. marta 2021, poternica bila i skinuta, a na zahtev specijalnog tužilaštva Kosova koje je prethodno i zatražilo raspisivanje poternice.

Radoičić se, međutim, sada nalazi na novoj poternici, a u vezi sa slučajem „Brezovica“.

Takođe, američko ministarstvo finansija u decembru prošle godine, Radoičića je stavilo na listu sankcija, kao i Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba sa Kosova.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022