Trajković: Vučić i Tači - jedan tim na istom zadatku

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo i bivša poslanica Skupštine Kosova Rada Trajković izjavila je u Novom danu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "koristi Srbe sa prostora Kosova i Metohije da rešava velika državna pitanja ili ih zloupotrebljava krijući nemoć i gubljenje autoriteta u međunarodnim krugovima".

Podeli ovaj članak sa:
 • Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Trajković ocenjuje da predsednik Kosova Hašim Tači "ima dobru, transparentnu i netransparentnu, komunikaciju sa predsednikom Srbije".

"Oni su gotovo u dnevnom kontaktu, oni sinhronizuju svoje delovanje, potpomažu se na različite načine, koriste sve načine da jedan drugoga podrže. Uglavnom, to je jedan tim na jednom zadatku", kazala je Trajković.

Prema njenom mišljenju, "Srbi ispod Ibra ne bi mogli da opstanu kroz projekat podele Kosova".

"Vučić i Tači ne shvataju da se ti pregovori ne vode u nekom vakuumu, ti pregovori se vode u okruženju vrlo nestabilnih država. Samo nezrela politička elita pokušava, iako ima podršku negde u svetu, da instalira projekat Bliskog istoka 2 na Balkanu kroz projekat podele Kosova. To je opasan projekat koji najdirektnije ugrožava ne samo nas Srbe ispod Ibra već i čitav region", smatra Trajković.

Kaže da je najveći problem to što je Vučić prihvatio da pregovara o rešavanju statusa Kosova.

"I da ne bude podele, da se to spreči, mi već imamo posledice - u poslednje vreme, od jasnije promocije podele Kosova, preko 9.000 Srba se iselilo sa prostora Kosova i Metohije. I to su najmanje Srbi ispod Ibra, najveći procenat se iseljava sa severa Kosova", rekla je Trajković.

Ocenjuje da situacija na Kosovu nije dramatična toliko koliko se to čini prateći medije u Beogradu.

"Posebno nije dramatična za nas Srbe sa prostora Kosova i Metohije. Još uvek su nam rafovi prepuni raznih artikala, znam da se Gračanica, ja sam dugo vodila zdravstvo, odavno snabdeva kiseonikom sa Kosova... Mislim da je ovo više drama za Beograd, više će udariti budžet države i privrednika u ostatku Srbije nego što će na direktan način ugroziti stabilnost Srba", kaže ona.

Govoreći o povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije, Trajković je ocenila da je odluka politička, a ne ekonomska, sa ograničenim vekom trajanja.

"Ako posmatramo kroz prizmu ekonomije, ona ugrožava sve stanovnike Kosova i Metohije, posebno privrednike i pre svega Albance. Pritisak je veliki albanskih biznismena na Vladu Kosova", kaže ona.

Ona dodaje je time premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je u sukobu sa predsednikom Tačijem, želeo da zaustavi pregovarački proces.

Trajković zaključuje da Haradinaj ima "gotovo jednodušnu podršku u albanskom društvu - od elitnih krugova do naroda".

Mihajlović: Rada Trajković neformalni portparol Albanaca

Napadati predsednika Srbije Aleksandra Vučića zato što želi da dođe do kompromisnog, održivog i pravednog rešenja za Kosovo, kao što to radi Rada Trajković, može samo neko ko ne želi dobro ni Srbima, ni Albancima i koga nije briga za budućnost Srbije, ocenila je članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović.

Mihajlović je ocenila da je Rada Trajković pojavljuje kao neformalni portparol predstavnika Albanaca u Prištini Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Kako neko može da na bilo koji način opravdava trgovinski rat Prištine protiv Srbije, zbog koga trpe svi građani Kosova", upitala je Mihajlović i ukazala da je krajnji cilj Albanaca potpuni nestanak Srba s Kosova.

Mihajlović je apelovala na Evropsku uniju da vrati Prištinu za pregovarački sto i da se ukine taksa na robu iz Srbije.

Ostale vesti

 • "Takse ostaju, za izbore nisam spreman"

  Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj ne odustaje od stava da takse na srpsku robu neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ali je priznao i da nije spreman da ide na vanredne izbore.

 • EU: Rešenje mora biti održivo i realno

  EU: Rešenje mora biti održivo i realno

  Rešenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič, reagujući na izjavu Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnoj ponudi Beograda.

 • Arifi: Mogerinijeva podržala Beograd

  Arifi: Mogerinijeva podržala Beograd

  Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi, optužio je šeficu evropske dilomatije Federiku Mogerini da se uslovljavanjem nastavaka dijaloga stavila na stranu Beograda.

 • Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

  Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane