Vesti
Politika

Trajković: Vreme ne radi za nas

Ukoliko samo albanska strana koči uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Srbi treba da je formiraju sami, smatra predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković jer, kako kaže, vreme ne radi za nas.
Trajković: Vreme ne radi za nas
Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković podseća da je Skupština Kosova krajem godine usvojila dva zakona koji nisu u interesu Srba na Kosovu, a to su Zakon o Trepči i Zakon o strateškim investicijama.

“Obezvlašćivanje prostora Kosova i Metohije za Srbe od strane centralnih institucija je u toku, a nakon toga biće potpuno besmisleno raditi na formiranju Zajednice srpskih opština. Vreme je da Albanska strana sačuva stabilnost tako što će prihvatiti i implementira ono što je potpisala ili da to ipak implementiraju Srbi sami“, kaže Trajkovićeva.

Neučestvovanje Srba u kosovskim institucijama i kratko „odmrzavanje“ pojedinih poslanika, prema rečima nekadašnje poslanice u Skupštini Kosova, pokazuje da je Srpska lista neozbiljna grupacija bez političke ideje.

“Gospodin (Aleksandar) Vulin je najverovatnije, iz različitih razloga, bio u dogovoru sa Isom Mustafom i jedna grupa poslanika se vratila, a nakon toga su ih povukli. To definitivno govori o našoj neozbiljnosti, ali i o potkupljivosti dela Beograda“, zaključuje Trajkovićeva.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020