Vesti
Politika

Trajković: Srpsko-albanske sprege

Mediji na Kosovu mnogo bolje od onih u Srbiji razumeju značaj vesti o sankcijama protiv pojedinaca sa severa i taj potez nema veze sa pritiskom na (Aleksandra) Vučića oko Kosova, već sa dugogodišnjom destabilizujućom srpsko-albanskom spregom korupcije, kriminala i politike, istakla je Rada Trajković.
Trajković: Srpsko-albanske sprege
Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Mnogi albanski političari i funkcioneri (sa Kosova) se spominju u ovom kontekstu, kao i nekoliko neobjašnjivih odluka kosovskih instititucija koje su konkretno i efektivno pomogle funkconisanje ove grupe na severu, objavila je Trajković na Tviteru.

Ova priča, dodala je ona, je mnogo veća od Vučića i važna je za čitav region.

"Ljudi sa liste zaradili su milione od svojih koruptivnih veza sa kosovsko-albanskim političarima i Vladom Kosova, ali ipak danas čitam da neki Srbi sa severa i dalje misle da su ih baš oni branili od ’nezavisnog Kosova’", istakla je Trajković.

Braća Zvonko i Žarko Veselinović, srpski biznismeni sa severa Kosova i Metohije, našli su se na listi 16 pojedinaca i 24 entiteta iz Evrope i zemalja Zapadne hemisfere, kojima je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije zbog kriminala i korupcije, objavjeno je u sredu u Vašingtonu.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022