Vesti
Politika

Trajković: Srbija napravila neverovatan ustupak Kosovu

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica ministra za zajednice i poratak Nenada Rašića, Rada Trajković smatra da je Srbija napravila neverovatan ustupak Kosovu potpisivanjem aneksa Sporazuma o putu normalizacije odnosa.

Trajković: Srbija napravila neverovatan ustupak Kosovu
Rada Trajković (Foto Kim)

„Suštinskim sporazumom gosdpodin Vučić kao predstavnik centralne vlasti Srbije prihvatio je da je legitinmo i legalno pravo Albanaca sa Kosova na samoopredeljenje. Mi znamo da jedna teritorija međunarodno potpuno legalna ukoliko je prihvati centralna Vlada. Nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova centralna Vlada na čelu sa Koštunicom je odmah proglasila taj akt nevažećim i to je usporilo opredeljenje mnogih evropskih zemalja koje imaju iste probleme da deo teritorije otcepe kroz načelo samoopredeljenja. Sada se otvara mogućnost da zemlje EU kažu da ako je Vlada prihvatila da prepozna tu teritoriju kao susednu državu, onda će za njih to biti manji problem“.

Trajkovićeva navodi da je Srbija imala loša iskustva sa dogovorima, posebno sa Briselskim koji nije realizovan ni sa jedne strane.

„Sada imamo novi sporazum koji je ojačan sa aneksima, ja mislim da tek nakon sastanka ministara Saveta Evrope i konsultacija sa američkom administracijom mi ćemo možda dobiti jedan mnogo ozbiljniji međunarodni čin koji će kontrolisati inplementaciju. Možda i kroz imenovanje čoveka sa ovlašćenjima da jednu ili drugu stranu upozorava i disciplinuje možda i mehanizmima koje trenutno ima izaslanik za Bosnu i da situacija bude uozbiljena“, dodaje ona.

Ona istiće da je svaki potpisani sporazum rezultirao odlaskom Srba sa Kosova.

„Kada je potpisan Kumanovski sporazum otišlo je preko 200.000 Srba. Ovaj sporazum vidi se da je aktivirao odlazak Srba posebno sa severa Kosova. Za ovih 10 godina implementacije Briselskog sporazuma, Vučić je nažalost integraciju Srba radio sa Radoičićem u krimogenim elementima. Oni su uspeli da za 10 godina veliki deo srpskog stanovništva uvuku u mrežu nečega što podrazumeva mafiju i samim tim verujući da će oni pripasti Srbiji nisu računali na odgovornost“, navodi Trajkovićeva.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova kaže da ukoliko se ne nađe modalitet nekog nivoa abolicije za mlade ljude, oni će otići sa Kosova zajedno sa svojim roditeljima.

„Veliki izazov za Srbe sa kojima niko ne radi. Radije smo imali Crkvu koja je ulagala nadčovečne napore i zaslužila veliko poštovanje jer je zaustavljala iseljavanje. Sada su Srbi bez oslonca“, dodala je ona.

Vučić nema nikakav projekat za Srbe ni južno ni severno od Ibra jer, kako navodi Rada Trajković, „do sada nas je vodio u projekte bez puta i rezultata“.

„Formiranje ZSO leži u sposobnosti Srba da odgovore i učestvuju u razgovorima i iznose svoje potrebe kako bi to oni doživeli ili prihvatili da ostanu da žive na prostoru Kosova i Metohije. Potreban je hitan povratak policije, pravosuđa, srpskih sudija, potrebna je organizacija zdravstva i prosvete. To su vrlo velike specifičnosti o kojima ni ne razgovaramo. Ono što gospodin Eskobar podržava to je taj naš dvojni suverenitet, da smo i građani Srbije i Kosova. Sve to mora da prođe kroz nornative Zajednice srpskih opština koji su prihvaćeni i koje sam ja prihvatila kao poslanik u kosovskom parlamentu koji je potpisan još u Briselu“, navodi Trajkovićeva.

Podsetimo, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je u subotu u Ohridu, posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, da su dve strane postigle dogovor o Implementacionom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. „Konačno nakon 12 sati imamo dogovor kako da se sprovede sporazum koji su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu“, rekao je Borel novinarima u Ohridu.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023