Vesti
Politika

Trajković: Novi ministar neće biti član Srpske liste

Povodom smene ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića, Rada Trajković je u telefonskoj izjavi za RTV Kim rekla da je „ovo pokušaj umanjenja uticaja Srpske liste i forsiranja drugih opcija na Kosovu“.
Trajković: Novi ministar neće biti član Srpske liste
Rada Trajković (Foto Kim)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića, razlog njegove smene je javno iznošenje njegovog stava o NATO bombardovanju.

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković ističe da je ovo pokušaj premijera Kosova Ramuša Haradinaja da na nivou ministara postavi strukturu na koju uticaj neće imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ova situacija odražava sveobuhvatno političko stanje između Tačija i Vučića, koji sinhronizovano rade i dogovoreno, i sa druge strane Haradinaja koji pokušava da održi korak sa njima, na način na koji je odmah podržao raspisivanje izbora. Međutim, smatram da on nije znao da će Tači to da uradi, i da Hardinaj sada pokušava da na ministarskom nivou postavi strukuturu na koju neće imati uticaj Vučić“, rekla je Trajkovićeva.

Na pitanje ko bi mogao da bude novi ministar Rada Trajković odgovara da to neće biti neko ko dolazi is Srpske liste.

„Biće neko ko ne dolazi is Srpske liste. Haradinaj će se kao i u predhodnom slučaju opredeliti za Srbe koji nisu pod uticajem Vučića, a sutra mogu da budu pod uticajem neke druge opcije u Beogradu“, istala je Trajkovićeva.

Todosijević je, iz redova Srpske liste, za ministra administracije lokalne samouprave imenovan u aprilu 2017. godine.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022