Vesti
Politika

Trajković: Najavljena tužba način da se potisne podrška Specijalnom sudu

Najavljena tužba Vlade Kosova za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde predstavlja skretanje pažnje sa onoga što za Kosovo treba da bude prioritet, a to je pomirenje ljudi, kaže Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova. Ona, međutim, smatra da svi koji su činili zločine treba za to odgovaraju.
Trajković: Najavljena tužba način da se potisne podrška Specijalnom sudu
Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Reagujući na izjavu portparolke kosovske Vlade Rozafe Keljmendi koja je najavila da će tužba biti podneta pre kraja sledeće godine, Rada Trajković je za RTV Kim kazala da time pokušava da se napravi “paralela ili način da se potisne podrška Specijalnom sudu u Hagu”, ističući pritom da se “sud, ali i tužilaštvo žali da kosovska Vlada ne sarađuje”.

“Skretanje pažnje na genocid koji je učinila Srbija jeste pokriće pred javnim mnjenjem i pokušaj pokrivanja onoga što treba da bude rezultat Haškog tribunala koji je normalno kosovski. Mislim da je vrlo bitno pre nego što bilo ko govori o raznim genocidima da se utvrdi odgovornost za zločine i Srba i Albanaca bez obzira ko je te zločine činio”, navela je ona.

Trajkovićeva je dodala da kosovskoj Vladi prioritet treba da bude podrška procesima u Hagu, gde se trenutno nalaze prvi ljudi kosovskih institucija.

“Očekujemo da vidimo ko su svedoci, saznanja o ubistvima Srba, Roma i ostalih, trgovini organima. Kao i o onome što je general koji je bio komandat Kfor-a (Fabio) Mini napisao u svojoj knjizi `Rat posle rata`, a to je da nigde u Jugoslaviji do sukoba nije bilo toliko međusobnih ubistava kao što je bilo između Albanaca”, rekla je Trajkovićeva.

Ona ističe da treba obraditi sve teme kada se indentifikuju počinioci zločina.

“Nakon toga treba prići onome što podrazumeva genocid sa jedne ili sa druge strane. Ja kao Srpkinja kazala bi, ako na jednom mestu imate i hvalite se da imate 95 odsto Albanaca i pet odsto preostalih Srba zaista ne vidim mogućnost da taj prostor može da se označi kao geoncid nad Albanacima. Naravno uz osećaj, obavezu i odgovornost da svi koji su činili zločine na Kosovu, a trenutno žive u centralnoj Srbiji moraju da odgovaraju za to, kao i Albanci koji su činili zločine”, zaključila je Trajkovićeva.Ostale vesti

Pantović: Ne obećavam brda i doline i ne prodajem maglu
Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović kazala je da se na kandidaturu odlučila zato što nije zadovoljna radom trenutne vlasti na severu Kosova.
  • 17.09.2021
Vasiljević: Protiv divlje gradnje i MHE u opštini  Štrpce

Kandidat za gradonačelnika Štrpca i nosilac liste ispred Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ Slaviša Vasiljević kazao je za RTV Kim da će listu za odbornike u ovoj lokalnoj samoupravi činiti šest kandidata na čelu sa njim.

  • 17.09.2021
Kosnet: Bila je velika čast
Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se na društvenim mrežama pred odlazak sa Kosova.
  • 17.09.2021
Saša Mirković: Omogućiti građanima da sami odlučuju o svom životu
Kandidat za predsednika opštine Klokot ispred Građanske inicijative “Narodno jedinstvo” Saša Mirković kaže za RTV Kim da će, ukoliko ostvari pobedu na lokalnim izborima, učiniti sve da omogući bolji standard života građanima u ovoj sredini.
  • 17.09.2021
Cvetković ponovo u trci za gradonačelnika Parteša
Nekadašnji gradonačelnik Parteša Nenad Cvetković ponovo se kandidovao za tu poziciju. Ovoga puta ispred Građanske inicijative „Narodna sloga – Parteš, Budriga, Pasjane“.
  • 17.09.2021
Ostavka nakon vređanja predsednika i premijerke
Na društvenim mrežama juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje kako Boban Stanković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje, nizom vulgarnosti i psovki vređa predsednika i premijerku Srbije. U međuvremenu Stanković je podneo ostavku. 
  • 17.09.2021