Vesti
Politika

Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe

Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Kako je navela Trajković, institucije se očajnički bore protiv srpske simbolike i ta borba ide od banalnih akcija – poput konfiskovanja predmeta sa srpskom ikonografijom od hodočasnika na Gazimestanu, do veoma zabrinjavajućih trendova kao što su pokušaji negacije srpske kulturne baštine na Kosovu,

"U ovom drugom procesu, Vlada Kosova se služi “alternativnim” tj. lažnim istorijskim činjenicama, i aktivno dezinformiše kosovsko društvo. Narativ oko nase kulturne baštine se agresivno albanizuje i ide put kulturocida", dodaje ona.

Prema oceni sagovornice JUGpresa nesigurnost na Kosovu oseća se gotovo na svakom koraku.

Ogleda se, pre svega, kroz institucionalnu nesigurnost – osećaj da nam niko neće priteći u pomoć ako nam pomoć zatreba, dodaje Trajković.

Neodgovornost i ekstremizam stvara pogodno tle za pojavu drugog ekstremizma – ekstremizma sa islamskim prefiksom – je se naša Crkva i monaštvo, kao najvidljiviji predstavnici hrišćanske tradicije na Kosovu, konstantno demonizuju u javnosti“, navodi Trajković.

"Međunarodna zajednica ima princip da nikada ne zaustavlja procese na samom početku, ma koliko oni bili štetni. Međunarodna zajednica retko interveniše rano jer ona ima vremena da prati procese na terenu. Ali to ne znači da se sve negde ne beleži i zavodi za neko buduće vreme utvrđivanja odgovornosti. Takve stvari međunarodna zajednica sigurno ne prašta, kao što vidimo iz iskustva sa Specijalnim sudom", kaže Rada Trajković u odgovoru na pitanje kako vidi poziciju međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu.

Ona zaključuje da sa druge strane, srpska zajednica nema vremena da čeka jer je multietičnost Kosova na donjoj granici i zaista može da se dogodi da ostane samo puko opravdanje za bombardovanje 1999.

"Paradoksalno je da (Aljbin) Kurti uporno govori da su mu pregovori sa Srbijom nisko na listi prioriteta, ali od dolaska na vlast, on se Srbijom jedno i bavi. On deluje opsednut time da oslabi srpsku pregovaračku poziciju, i očigledno – ali i potpuno pogrešno – percipira srpsku zajednicu i SPC na Kosovu ne kao svoje građane već kao elemente delovanja države Srbije", ističe Trajković.

"Kurti je tim pristupom našu pruženu ruku za saradnju praktično odbio. Nažalost, ovakav Kurtijev pristup ide na ruku opozicionim partijama iz tzv ratne koalicije, koje sada mogu da koriste Kurtijevu nacionalističku retoriku za bezbedonosnu destabilizaciju i eventualne napade na srpsku zajednicu", ocenjuje  ona.

"Može se desiti da Kurti ugrozi sopstvenu poziciju moći kada se bude otkrilo da, uprkos jakoj retorici, on zapravo nema kontrolu nad ekstremistima koji mogu destabilizovati Kosovo. Tako da je on započeo jedan veoma opasan proces: i po kosovske Srbe a i po sebe", zaključila je Rada Trajković.Ostale vesti

Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021