Vesti
Politika

Trajković: Kurti inspiriše Vučića

Kurtijevo odbijanje organizacije referenduma na teritoriji Kosova jednostavno je negacija realnosti, ocenila je predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ističući da je Kurtijevo ignorisanje Briselskog sporazuma inspirisalo Vučića da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma.
Trajković: Kurti inspiriše Vučića
Rada Trajković (Foto Milica Vučković/FoNet)

"Činjenica je da Kosovo nema pun međunarodni suverenitet, kao što je činjenica i da Beograd nema funkcionalnu kontrolu nad prostorom Kosova, i rešavanje tog kompleksnog odnosa je tema i cilj pregovora između Beograda i Prištine", odgovorila je Trajkovićeva na pitanje FoNeta kako doživljava i komentariše poruke Prištine da na Kosovu i Metohiji neće biti organizovan referendum.

Ona smatra da je “paradoks to što se Kurti u odbijanju organizacije referenduma poziva na suverenitet koji suštinski nema, time u isto vreme podrivajući i dezavujišući proces pregovora koji je jedini način kroz koji Kosovo može da ostvari međunarodni subjektivitet”.

"Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo i, takoreći, dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa", rekla je Trajkovićeva.

"Subjektivitet Kosova se ne može ostvariti ili potvrditi mimo procesa pregovara, ma koliko jako Kurti to želeo”, dodala je Rada Trajković.

Ona je ukazala na činjenicau da kosovski Srbi mahom rade u institucijama države Srbije na Kosovu i podseća da ”ukoliko učine neki prestup, odgovaraju i pred organima pravosuđa Srbije”.

”Stoga je najnormalnije zahtevati da ti ljudi učestvuju u referendumu o reformama pravosuđa koji direktno dotiče njihov život i egzistenciju. To je njihovo demokratsko pravo, ali i obaveza”, smatra Trajković.

Sa druge strane, dodaje ona “ima se utisak da Vučić i nije toliko zainteresovan da vrši pritisak za organizaciju referenduma”.

"Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo i takoreći dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa”, ocenila je Rada Trajković.

Po njenoj oceni, Vučićev sledeći potez može biti izvlačenje Srba iz kosovskih instutucija i odluka o bojkotu sledećih kosovskih izbora.

"Ta pretnja destabilizacijom Kosova postaje sve konkretnija, naročito iz Vučićevog straha da neki drugi Srbi, a ne Srpska lista, mogu preuzeti pozicije rezervisane za Srbe unutar kosovskog sistema. Ne zaboravimo da su doskora i Srbi u kosovskom sistemu bili kontrolisani od Vučićevog neformalnog ’kontrolora’ za Kosovo, Milana Radoičića", istakla je Trajković.

Taj “centar moći” je, ističe Trajković, nakon odluke o američkim sankcijama protiv Radoičića, izgubio kredibilitet.

"Sada se čini da Vučić želi da kontrolu nad kosovskim Srbima vrati nazad u stare tokove, unutar institucija Srbije na Kosovu”, rekla je Trajković.

Na pitanje da li to što neće biti organizovan referendum na Kosovu znači da se menja politika Beograda prema Kosovu i Kosovskim Srbima, Trajković kaže da “Beograd već duže vreme radi samo za sebe i na održavanju trenutnog režima na vlasti po svaku cenu”.

”Trenutni režim je spreman da se odrekne svakog interesa sem sopstvene koristi i političke moći", istakla je Trajković.

Ona je uverena da je upravo zbog toga "Beograd mnogo zainteresovaniji da obezbedi nesmetano glasanje kosovskih Srba na parlamentarnim izborima u Srbiji, nego da im omogući pravo da glasaju na ustavnom referendumu”.

"Manipulacija glasovima kosovskih Srba na parlamentarnim izborima donosi političku korist režimu, dok je odbrana principa i preostalog suvereniteta Srbije na Kosovu za njih očigledno daleko manje važna”, rekla je Trajkovićeva za FoNet.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022