Vesti
Politika

Trajković: Antievropski potez Kurtija

Ovo je još jedan agresivan, destabilizujući i antievropski potez vlade Aljbina Kurtija, koji za svoj cilj ima administrativno proterivanje državljana Srbije sa Kosova, izjavila je srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković komentarišući to što Srbi neće moći da glasaju na Kosovu.
Trajković: Antievropski potez Kurtija
Rada Trajković (Foto N1)

Kurti želi da napravi presedan po kojem će Srbi prihvatiti praksu da na srpske izbore izlaze u opštinama lociranim u pograničnoj zoni oko Kosova, odnosno da protera njihova kosovskim ustavom garantovana prava van teritorije Kosova, rekla je Trajković za Regionalnu agenciju JUGPress.

Srbi nikako ne smeju dozvoliti da ovaj presedan nastane, smatra ona, jer bi to imalo dalekosezne posledice po status srpske zajednice na Kosovu.

Predlog Aleksandra Vučića da se glasa u pograničnoj zoni i da se organizovanim autobusima dovoze glasači sa Kosova takođe ne sme biti prihvaćen ni od kosovskih Srba, niti srpske opozicije, jer dobro znamo čije pristalice bi imale mesta u tim autobusima. Takvi izbori ne bi bili ni demokratski, a ni legitimni, predočila je Trajković.

Trajković navodi da bi kosovski Srbi u ovom trenutku trebalo da napuste Vladu Kosova, ali ne i lokalne institucije poput lokalne samouprave, sudstva i policije.

Na pitanje kako je moguće da Kurti odbije zemlje Kvinte i koliko su oni bili iskreni u zahtevu da Srbi glasaju na Kosovu 3. aprila, Trajković je uverena da su bili iskreni.

Nažalost, imam utisak da su Kurti i Vučić u prvi mah pokušali da se o izborima dogovore direkno, bez posredovanja međjunarodne zajednice, ali da u tome nisu uspeli. U te pregovore su ušli toliko duboko da je Vučić spustio nivo srpske pozicije na opciju da oficiri za vezu, a ne OEBS, budu oni koji će biti odgovorni za organizaciju izbora, zaključila je Trajković.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022