Vesti
Politika

Tradicionalna pobeda SL, Samoopredeljenju "vruć šamar"

Rezultati lokalnih izbora na Kosovu u većinski sprskim sredinima nisu neočekivani, iznenađenje je svakako ishod u opštinama sa albanskom većinom, smatra Violeta Oroši, sa kojom se slaže Miljazim Krasnići. Pokret Samoopredeljenje dobio je "vruć šamar", pobedila je demokratija, istako je Fatmir Šeholi.
Tradicionalna pobeda SL, Samoopredeljenju
Sa konferencije Srpske liste u Gračanici (Foto ahiva Kim)

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, u devet opština sa srpskom većinom na Kosovu kandidati Srpske liste ostvarili su ubedljivu pobedu. S druge strane, pobednik parlamentarnih izbora održanih u februaru ove godine vladajući Pokret Samoopredeljenje u prvom krugu nema pobednika na lokalnom nivou.

Važna podrška dijaspore

Rezultati izbora u deset opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu neočekivani, već je iznenađenje to što u opštinama sa albanskom većinom nije pobedio Pokret Samoopredeljenja, kaže dugogodišnja novinarka iz Prištine Violeta Oroši.

“Pokret Samoopredeljenje ovaj put nije mogao da računa na preko 100.000 glasova iz kosovske dijaspore. CIK je prihvatio negde oko 15.000 glasača što ne znači da su svi glasali. Ima i političkih razloga naravno, a to su poslednje dve intervencije na severu Kosova i to što su tokom predizobrne kampanje koristili sredstva Vlade, počeli su da uplaćuju obećanu sumu novca za decu koja su rođena do 2015. godine”, smatra je Oroši.

“Vruć šamar” Samoopredeljenju

A da su glasovi iz dijaspore na parlamentarnim izborima bili glavni razlog pobede Pokreta Samoopredeljenje 14. februara ove godine, slaže se i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

“Mi se vraćamo jednoj političkoj ravnoteži na Kosovu u smislu da su sve političke stranke uključujući Alijansu za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja učinile da ne postoji mogućnost da na Kosovu jedna stranka ima sve, a ostale nemaju ništa. Treba naglasiti da je pokret Samoopredeljenje u prvog krugu izgubio Južnu Mitrovicu opštinu koja je za njih bila jako značajna”, kazao je Šeholi.

On smatra da je Pokret Samoopredeljenje dobio "vruć šamar", te da je na jučerašnjim lokalnim izborima pobedila demokratija.

“Prvi rezultati nikako ne idu u prilog vladajućoj partiji Pokretu Samoopredeljenje, jer je jedina politička stranka koja nije osvojila u prvom krugu nijednu opštinu. Veliki pobednik jesu dve političke stranke, Demokratska partija Kosova bivšeg predsednika Hašima Tačija i Kadrija Veseljija koji su Hagu, naravno lista Srpska je ostvarila dobar rezultat, na albansku političku scenu veliki povratak ostvario je Demokratski savez Kosova koji je uspeo da pobedi u prvog krugu u dve opštine”, rekao je Šeholi i dodao da se u drugom krugu očekuje velika borba za Prištinu između Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samooopredeljnje.

Rezultati izbora u srpskim sredinama jesu očekivani i bili su unapred poznati, smatra Ognjen Gogić iz Centra za alternativno rešavanja sporova.

“Srpska lista gotovo da može unapred da odredi koje ljude želi da ima u svakoj opštini sa srpskom većinom. Jedino gde postoji odstupanje i izuzetak to je opština Klokot gde ćemo po svemu sudeći imati drugi krug izbora što nije ono čemu se Srpska lista nadala. Donekle ona može da bude nezadovoljna izbornim rezultatima u Štrpcu gde je imala jakog kandidata koji je pobedio u prvom krugu, ali ne ubedljivo kako se očekivalo, kada je reč o Gračanici to je bio takođe veliki izazov za Srpsku listu budući da je protivkandidat Branimir Stojanović bio poznatiji i više afirmisan u lokalnoj sredini od kandidatkinje Srpske liste”, rekao je Gogić.

Politička partija protiv nezavisnih kandidata i inicijativa

Opština Klokot jedina je u srpskim sredinama gde će biti održani drugi krug glasanja, budući da je kandidat Srpske liste Vladan Bogdanović prema preliminarnim rezultatima osvojio 41,45 odsto glasova, a kandidat Građanske inicijtive “Srpska narodna sloga” Strahinja Spasić 36,14 odsto.

“Po rezultatima glasanja reklo bi se da su građani zadovoljni načinom na koji Srpska lista vodi ove opštine, čim su joj poklonili ponovo veliko poverenje. Ipak činjenica je da mi nismo imali mogućnosti izbora, pošto nisu postojale konkurentske političke partije i opcije tako da niste imali na osnovu čega da birate. Takođe, javna je tajna da postoji neka vrsta obaveze Srba da glasaju i da se u kampanju i mobilizaciju birača uključuju institucije iz kosovskog i srpskog sistema koje su aktivne na terenu i daju instrukcije svojim zaposlenima, ali i građanima korisnicima svojih usluga kako i za koga treba da glasaju”, rekao je Gogić.

Gogić, napominje da su loši rezultati Saoopredeljenja zbog toga što nisu imali dobre kandidate koje bi predsatvili građanima.

“Ovo nije u toj meri neuspeh Aljbina Kurtija i ne smatram da su bili referendum za ili protiv njegove snage u političkom telu koliko su pokazali da Samoopredeljenje nema kadrove koji mogu da vode politiku na lokalnom nivou”, zaključio je Gogić.

Izborni rezultati u albanskim sredinama nisu očekivani, mišljenja je profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići.

“Pokret Samoopredeljenje je tokom predizborne kampanje dosta uložio u propagandu da su oni pobednici izbora. Zapravo, građani su videli da to nije u skladu sa realnošću. Sa druge strane, oni su napravili i neke riskantne poteze pogotovo na severu Kosova i građani su to videli kao opasnu političku igru”, rekao je Krasnići.

Pokret Samoopredeljenje je najveći gubitnik na ovim izborima, dok je Srpska lista tradicionalno pobedila, dodao je Krasnići.

“Srpska lista sada ima maksimalni rezultat zahvaljujući pokretima Aljbina Kurtija i njegove Vlade, koji su provokacijom u severnoj Mitrovici ujedinio ljude. On je izgubio i u Južnoj Mitrovici gde su građani takođe to prepoznali”, zaključio je Krasnići.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, 21 opština na Kosovu moraće da održi drugi krug lokalnih izbora da bi izabrale gradonačelnike i to kroz četiri sedmice, odnosno 14. novembra.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021