Vesti
Politika

TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca u slučaju ubistva predsednika GI SPD Olivera Ivanovića, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu. Kako su naveli, TOK nije imao uvid u optužnicu koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo pre nekoliko dana podnelo Osnovnom sudu u Prištini protiv šest osoba.
TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Prošlo je skoro dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, a nedavno je Specijalno tužilaštvo u Prištini podnelo optužnicu nadležnom sudu protiv protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B. Oni su okrivljeni za „učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, „zloupotrebu službenog položaja”, „pomoć u izvršenju teškog ubistva”, „neovlašćeno posedovanje oružja”, „otkrivanje službene tajne” i „manipulaciju dokazima kod saizvršilaca”.

Iza ubistva Ivanovića, kako je navedeno u saopštenju, stoji organizovana kriminalna grupa koja deluje od 2011. godine, čiji su deo i neki od optuženih, a na čijem čelu su Z.V. i M.R.

Tužilaštvo u Prištini u objavljenom saopštenju nijednu od pomenutih šest osoba nije označilo kao izvršioca ubistva, niti je navelo kakvim dokazima raspolaže. Saopšteno je samo da su do podizanja optužnice preduzete brojne procesno-istražne radnje i da je saslušano oko 100 svedoka.

Na pitanje Insajdera TOK-u, koje takođe vodi istragu u ovom slučaju, da li je na bilo koji način učestvovalo u prikupljanju dokaza i iskaza svedoka za postupak koje vodi Tužilaštvo u Prištini, rečeno nam je da su !privremenim organima samouprave na KiM u više navrata dostavljena sva obaveštenja i dokazi koji su ti organi tražili“.

„Privremeni organi samouprave u AP KiM, izuzev manjeg dela selektivno dostavljenih dokaza, nisu upoznali TOK sa detaljima postupka koji vode prema licima koja su, prema medijskim napisima, osumnjičena za ovo krivično delo. TOK nije imalo uvid u optužnicu koja takođe prema medijskim napisima nije dostavljena ni okrivljenim ni njihovim braniocima“, rečeno je Insajderu u TOK-u.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine.

Do sada je poznato da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo, terete Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Silvana Arsović, kao i Milan Radoičić koji je u bekstvu.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije. Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju i neovlašćeno posedovanje oružja.

Policajac Dragiša Marković, koji se brani sa slobodi, sumnjiči se za odavanje službene tajne, budući da je sa mesta ubistva Ivanovića pozvao telefonom srpske organe bezbednosti.

Da je umešana u ubistvo Ivanovića sumnjiči se i sekretarica Olivera Ivanovića - Silvana Arsović. Kako je izjavio kosovski tužilac Sile Hodža, Arsović je sumnjiva zbog sigurnosnih kamera, koje su bile isključene dve nedelje pred ubistvo Ivanovića, a zatim proradile odmah posle ubistva.

Među osumnjičenima je i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojim je raspisana poternica. Kosovsko tužilaštvo nedavno je potvrdilo da Radoičić neće biti obuhvaćen optužnicom za ubistvo lidera SDP-a Ivanovića.

Nedavno su specijalne jedinice kosovske policije na Severu Kosova uhapsile su pripadnika KPS-a R.B, dok se, kako su saopštili, za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga. Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Kako je otkrio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, priveden je kosovski policajac Rade Basara, a traga se za Željkom Bojićem, šefom operative KPS-a za Sever, koji radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pre nego što je taj slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini. Upravo se Bojić najčešće oglašavao u medijima neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića.Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020