Vesti
Politika

Todosijević: KM je naš grad i odavde nema nazad

Inicijativom da se ujedine severna i južna Mitrovica u jednu opštinu Albanci bi želeli da proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije, kaže ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević. "Mi nemamo oružje, nemamo duge cevi, ali imamo pravo da se izborimo da živimo ovde", poručio je Todosijević.
Todosijević: KM je naš grad i odavde nema nazad
Ivan Todosijević (Foto TV Most)

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsednika te opštine Agima Bahtirija da se zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama i da se južna i severna Mitrovica spoje u jedan grad.

Ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević rekao je za RTS da je ovo još jedna provokacija i pokušaj da se dovrši etničko čišćenje.

Prema njegovim rečima, situacija je izuzetno opasna i alarmantna, a građani su uplašeni i uznemireni.

"Želim da pošaljem poruku da mi nemamo oružje, da mi nemamo duge cevi, ali zato imamo pravo da se izborimo da živimo ovde. Ovo je naš grad i odavde nema nazad", rekao je Todosijević.

Todosijević napominje da inicijativa da se ujedine severna i južna Mitrovica ili, kako je Albanci nazivaju deklaracija, nema nikavu zakonsku osnovu i osuđena je na propast.

"Niti gradonačelnik, niti skupština bilo koje opštine imaju pravo da menjaju zakone, pa makar bili oni i njihovi", ističe Todosijević.

Prema njegovim rečima, u Zakonu o lakalnoj samoupravi tačno piše koje su procedure prilikom izmena administartivnih granica opštine.

Na pitanje ukoliko bi se to kojim slučajem desilo, Todosijević odgovara da bi onda Severna Mitrovica izgledala kao južna, odnosno grad bez Srba.

"Ja se iskreno nadam i ubeđen sam da do toga neće doći", rekao je Todosijević.

Kaže da Srbi nastavljaju mirne proteste zbog uvođenja drakonskih taksi i da će to biti odgovor na organizovane akcije Prištine u cilju proterivanja srpskog naroda.

Još jednom je ponovio da je situacija izuzetno alarmantna i da strahuje da, ako se ovako nastavi, Srbi neće preživeti.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022