Vesti
Politika

Todić: Snabdevenost namirnicama bolja, situacija i dalje neizvesna

Snabdevenost namirnicama, radnji na severu Kosova, bolja je nego pre deset - petnaest dana. Ipak, predstavnici lokalne samouprave kažu da je situacija neizvesna, zbog pooštrene kontrole uvoza srpske robe od strane Kosovske policije i 100% kosovske takse na tu robu.
Todić: Snabdevenost namirnicama bolja, situacija i dalje neizvesna
Zoran Todić (Foto Kontakt)

Zoran Todić, gradonačelnik Leposavića, kaže da iako je došlo do „normalizacije“ u snabdevanju robe iz centralne Srbije, pitanje je dokle će ovakva situacija trajati, budući da, kako je naveo, Priština svakodnevno vrši pritiske na trgovce sa severa Kosova.

„Zadnjih 3-4 dana došlo je do poboljšanja što se tiče snabdevenosti naših trgovina na severu Kosova. Poboljšano je prisustvo osnovnih životnih namirnica iz centralne Srbije. Dokle će ovo da traje, sasvim je neizvesno u ovom trenutku reći, s obzirom na to da Priština svakodnevno vrši dodatne pritiske na naše trgovce, šaljući inspektore koji vrše kontrolu naših trgovaca. Dodatni pritisak je svakako i pojačana kontrola Kosovske pogranične policijske službe, tako da je sasvim neizvesno u ovom trenutku reći dokle će normalizacija ovog stanja trajati.“

Todić navodi da je rešenje za prevazilaženje ove situacije, ukidanje 100% takse na robu iz centralne Srbije, apelujući na međunarodnu zajednicu i vlasti u Prištini da učine nešto u tom pravcu.

„Znamo da su te takse i prepreka dijalogu koji je započet između Beograda i Prištine... U ovom trenutku trpe najviše naši građani, stvara se taj dodatni jaz i nepoverenje prema kosovskim Albancima. “

Dvodnevnim zatvaranjem radnji pre desetak dana, privrednici su skrenuli pažnju javnosti na probleme koje imaju i upozorili šta bi moglo da se dogodi ako bi radnje ostale duže pod katancem.

„Osnovni problem je i dalje taksa i nemogućnost normalnog poslovanja. Robe neke ima, ali to je sve polovično, nije normalna snabdevenost. Videćemo šta će se dalje dešavati. Ljudi se snalaze na različite načine, trgovci se snalaze na razne načine, uzima se roba i autima, pa pokušava se na prelazu do tih 150 evra, koliko je kao dozvoljeno, ali i to predstavlja veliki problem, jer i dalje vrše torturu nad tim narodom koji pokušava bar autima da prebaci hranu“, ukazuje Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika.

Vlada Kosova je, kada su prodavnice u četiri opštine na severu bile zatvorene, na sever poslala kamione sa osnovnim potrepštinama. Građani nisu bili zainteresovani za kupovinu te robe.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020