Vesti
Politika

Tirana i Priština prihvatile zahtev Stejt departmenta – stižu izbeglice iz Avganistana

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, potvrdila je da su na zahtev Sjedinjenih Američkih Država u toku pripreme za prihvat avganistanskih izbeglica na Kosovu. I Tirana najavila da će prihvatiti izbeglice iz Avganistana.
Tirana i Priština prihvatile zahtev Stejt departmenta – stižu izbeglice iz Avganistana
Jahar Khan (Foto Tanjug)

Vjosa Osmani je saopštila da će građani Avganistana, gde su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje, proći kroz sigurnosnu procenu SAD, i da će privremeno boraviti na Kosovu, dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD.

"Vlada Kosova je, odmah nakon zahteva i rasprave o institucionalnom sporazumu, formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana. Ispoštovali smo ovaj zahtev i nastavljamo rad", navela je Osmanijeva.

Dodala je da ju je 16. jula kontaktirao američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je prosledio zahtev predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena.

Zahtev se odnosio na privremeno sklonište Avganistanaca, nevinih civila, koji su sada na meti talibana, pošto su bili lokalni radnici koji su radili sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i decu.

Osmani je opravdavajući plan prijema avganistanslkih izbeglica navela "da niko ne zna bolje od toga šta znači biti proteran i napustiti mesto na kojem si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti prisiljen da beži kako bi spasao živote".

Samo nekoliko sati ranije, albanski premijer, Edi Rama, takođe je najavio da će Albanija prihvatiti izbeglice iz Avganistana.

Američka Ambasada u Prištini objavila je na Fejsbuku saopštenje u kome se navodi da im se Kosovo pridružilo u pozivu svim stranama u Avganistanu da omoguće lakši odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste ovu zemlju posle dolaska talibana na vlast.

"S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, podržavamo, radimo na osiguravanju i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju. Oni koji imaju moć i autoritet širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutno uspostavljanje bezbednosti i građanskog poretka", navodi se u saopštenju.

Oni kažu da svim Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno. Putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021