Vesti
Politika

"Test protest" Samoopredeljnja u Prištini

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

Sa današnjeg okupljanja u Prištini (Foto Kim)

Okupljeni na test-protestu istakli su transparente "Želimo izbore", "Aljbin Kurti", "Samoopredeljenje".

Vlada premijera Aljbina Kurtija oborena je u kosovskoj skupštini krajem marta, nakon čega je Hašim Tači odlučio da mandat za formiranje nove vlade dodeli DSK-u, drugoj partiji po broju osvojenih glasova.

Pokret Samoopredeljenje kao prvoplasirana stranka, nije odredio svog kandidata za formiranje novog saziva vlade, tvrdeći da u ustavu ne postoji rok za to, pa je od ustavnog suda zatražio odbacivanje dekreta Hašima Tačija.

Zbog moguće odluke ustavnog suda da odobri formiranje nove vlade, pristalice Samoopredeljenja su se po kiši okupile u centru Prištini.

Pokret Samoopredeljenje traži nove izbore, dok ostale stranke, izuzev Demokratske partije, žele novu vladu.

Kandidat Demokratskog saveza za novog premijera dogovorio je novu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova, Srpskom listom i Socijaldemokratskom inicijativom, ali i poslanicima manjinskih zajednica.

Ustavni sud do sutra treba da objavi tumačenje o pravu drugih stranaka da u Prištini bude formirana nova vlada.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020