Vesti
Politika

Tenzije između Prištine i Beograda tema i na zasedanju PS SE u Strazburu

Najnovije tenzije između Prištine i Beograda  jedna su od tema o kojoj će se raspravljati na redovnom zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) koje počinje sutra u Strazburu.
Tenzije između Prištine i Beograda tema i na zasedanju PS SE u Strazburu
Zgrada Evropskog parlamenta, Brisel ( Foto Evropski parlament/Flickr)

Glavna tema zasedanja koje će biti održano od 23. do 27. januara biće posledice ruske agresije na Ukrajinu s aspekta prava i ljudskih prava, uz učešće šefice ukrajinskog Centra za građanske slobode i dobitnice Nobelove nagrade za mir Oleksandre Matvijčuk, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

"Hitna debata" o posledicama ruske agresije na Ukrajinu kao i rasprava o tenzijama između Prištine i Beograda pod stavkom "aktuelna pitanja" naknadno su predložene za dnevni red zimskog zasedanja PSSE koji poslanici treba da potvrde sutra na početku zasedanja.

Prvog dana zasedanja biće izabrani i predsednik i potpredsednici PS SE.

Tokom zasedanja biće predstavljen predlog PSSE o četvrtom Samitu šefova država i vlada Saveta Evrope koji će biti održan 16. i 17. maja u Rejkjaviku.

Parlamentarcima zemalja SE obratiće se premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, kao i generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

U fokusu jednonedeljne sesije naći će se borba protiv nasilja nad ženama sa debatom o seksualnom nasilju tokom sukoba i zajedničkom debatom o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojkama i o iznalaženju rešenja za bračno zatočeništvo.

Ostale teme na dnevnom redu uključuju uticaj oružanih sukoba na životnu sredinu, problem borca koji se vraćaju sa stranih ratišta i njihovih porodica, kao i etičke, kulturne i obrazovne izazove aplikacija za praćenje kontakata, najavljeno je u Strazburu.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023