Vesti
Politika

Teme dijaloga verovatno primena ranijih dogovora

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu najverovatnije će biti reči o implementaciji ranije potpisanih sporazuma i njima definisanim pitanjima, izjavio je Ivica Dačić.
Teme dijaloga verovatno primena ranijih dogovora
Ivica Dačić (Foto balkanside.com)

"Srbija želi da što pre bude implementiran Briselski sporazum i da se što pre konstituiše Zajednica srpskih opština, neophodna za funkcionisanje života ljudi na severu Kosova", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Na pitanje novinara da li će 9. februara biti reči i o pitanju imovine, Dačić je kazao da do sada to pitanje nije bilo predmet razgovora i istakao da ta tema mora da bude definisana u budućim rundama dijaloga.

"Imovina nije bila do sada predmet razgovora, i kada smo imali neka sporna pitanja, kao što je energetika, tada smo govorili da će se o tome raspravljati 2014, ali ta godina je bila praktčcno bez razgovora na visokom nivou zbog krize sa formiranjem Vlade u Prištini", rekao je Dačić.

On je ukazao da će predstojeći sastanak u Briselu biti "prvi sastanak posle dugog niza meseci, prvi sastanak dva nova premijera (Srbije i Kosova) i prvi sastanak koji će voditi nova visoka predstavnica EU Federika Mogerini", i da ne veruje da će na njemu biti reči o imovini.

"Ta tema mora da se definiše. Neko ko je, na primer, priznao Kosovo smatra da je sva imovina tamo vlasništvo Kosova. Ali tu postoje i neke obaveze. Zašto je Srbija otplatila pola milijarde evra kredita za Kosovo u proteklih 10-15 godina. Što nisu oni plaćali kredite?!... Ako se ide logikom da je sve na Kosovu kosovsko, onda je i dug kosovski", istakao je Dačić.

On je dodao da "nije to tako jednostavno i da se to što oni predlažu nigde u svetu ne dešava, osim kad dođe neka revolucija, pa dođe do nacionalizacije fabrika i preduzeća".

"Pitanje vlasništva je najvažnije u zapadnom političkom sistemu. Mi ovde imamo državno, privatno i crkveno vlasništvo", rekao je Dačić i dodao da oko svega toga treba da se vodi dijalog, i to ne samo politički, već prevashodno ekonomski.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020