Vesti
Politika

Tema konferencije u Berlinu, dijalog Beograda i Prištine

U Berlinu se danas održava skup pod nazivom "Balkanski dijalozi" na kojem će biti razmatrane evropske perspektive Zapadnog Balkana i mogućnosti postizanja pozitivnih pomaka u odnosima Beograda i Prištine.
Tema konferencije u Berlinu, dijalog Beograda i Prištine
Berlin

Na skupu će učestvovati veliki broj političkih lidera iz našeg regiona, ali i uticajne diplomate iz SAD, EU, Nemačke i predstavnici akademske zajednice, a organizatori su Istok-Zapad institut iz Njujorka, Beogradski fond za političku izuzetnost i Minhenska bezbednosna konferencija.

Kosovo je centralna tema konferencije, kojoj će biti posvećena dve od četiri plenarne sesije, a skupu će, kako je saopštila Kancelarija za KiM, prisustvovati i njen direktor Marko Đurić.

Predsednik Kosova Hašim Tači će u Berlinu biti glavni panelista na konferenciji a dijalog u središtu pažnje, s obzirom da već nekoliko meseci nije razgovarano o nastavku dijaloga, koji je ključan za evroatlanske integracije, prenosi RTK.

Tači će se prema dnevnom redu ove konferencije, sastati sa bivšim nemačkim ambasadorom Volfgangom Išingerom, sa bivšom visokom predstavnicom EU za spoljne poslove Ketrin Ešton i američkim ambasadorom Frankom Viesnerom.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020