Vesti
Politika

„Tehnička vlada može da funkcionište i godinu dana“

„Glavni razlog pada kosovske vlade je što je u programu Aljbin Kurti imao borbu protiv svih oblika korupcije i organizovanog kriminala“, kaže za RTV Kim profesor Ustavnog prava Riza Smaka. Bez obzira na pad vlade, ona bi mogla da funkcioniše još najmanje godinu dana, uveren je profesor.
„Tehnička vlada može da funkcionište i godinu dana“
Riza Smaka (Foto Kim)

Kurti je, po mišljenju Rize Smake, krenuo đonom u borbi protiv korupcije i kriminala. To, kaže, pokazuje i razrešenje mnogih u institucijama koji nisu bili kvalifikovani, postavljani na fukcije mimo konkursa, što je zasmetalo predstavnicima opozicije na Kosovu.

„Glavni razlog ove ujdurme jeste što je vlada Kurtija imala u razrađenom programu borbu protiv svih oblika korupcije, nezakonitog prisvajanja imovine, kriminala, podzemlja i svega negativnog u društvu, sa izgledima da na tom planu prođe uspešno“, kaže profesor Smaka.

Razlog za smenu potpredsednika vlade Avdulaha Hotija, Smaka vidi kao posledicu nastojanja DSK da obori vladu, ali i to „što Hoti kao podnosilac mocije nije učestvovao u radu skupštine“.

Nakon jučerašnjeg izglasavanja nepoverenja vladi, ona će funkcionisati u tehničkom kapacitetu do formiranja novog kabineta.

Prema Uredbi člana 95, stav 5 Ustava Kosova, predstoji isti postupak za formiranje Vlade, ističe profesor Ustavnog prava. Sada je na Tačiju da ponudi mandat Samoopredeljenju kao najjačoj partiji da ponovo formira vladu.

„Ukoliko obezbedi potrebnu većinu za formiranje vlade, budući da Skupština ima 120 poslanika, a treba 61, ta koalicija koja obezbedi kvantitet, ona je ovlašćena da predlaže mandatara koga ovlašćuje predsednik za formiranje nove vlade. Ovaj proces će trajati, budući da je odredba manjkava i da nema rok".

Ukoliko se ne desi da Kurti ponovo formira vladu, postoji mogućost da se napravi koalicija od drugih stranaka.

„Ukoliko Kurtijev pokret ne pokrene formiranje koalicije nego se formira neka druga koalicija. onda predsednik kandiduje neku drugu osobu koju predloži ta koalicija. Ukoliko bi to sve propalo, onda ostaje raspisivanje opštih vanrednih izbora“.

Za sada, kaže on, nema objektivnih uslova za nove izbore zbog pandemije koronavirusa i dodaje da bi tehnička vlada Aljbina Kurtija mogla da fukcioniše još najmanje godinu dana.

 Ostale vesti

Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020