Vesti
Politika

„Tehnička vlada može da funkcionište i godinu dana“

„Glavni razlog pada kosovske vlade je što je u programu Aljbin Kurti imao borbu protiv svih oblika korupcije i organizovanog kriminala“, kaže za RTV Kim profesor Ustavnog prava Riza Smaka. Bez obzira na pad vlade, ona bi mogla da funkcioniše još najmanje godinu dana, uveren je profesor.
„Tehnička vlada može da funkcionište i godinu dana“
Riza Smaka (Foto Kim)

Kurti je, po mišljenju Rize Smake, krenuo đonom u borbi protiv korupcije i kriminala. To, kaže, pokazuje i razrešenje mnogih u institucijama koji nisu bili kvalifikovani, postavljani na fukcije mimo konkursa, što je zasmetalo predstavnicima opozicije na Kosovu.

„Glavni razlog ove ujdurme jeste što je vlada Kurtija imala u razrađenom programu borbu protiv svih oblika korupcije, nezakonitog prisvajanja imovine, kriminala, podzemlja i svega negativnog u društvu, sa izgledima da na tom planu prođe uspešno“, kaže profesor Smaka.

Razlog za smenu potpredsednika vlade Avdulaha Hotija, Smaka vidi kao posledicu nastojanja DSK da obori vladu, ali i to „što Hoti kao podnosilac mocije nije učestvovao u radu skupštine“.

Nakon jučerašnjeg izglasavanja nepoverenja vladi, ona će funkcionisati u tehničkom kapacitetu do formiranja novog kabineta.

Prema Uredbi člana 95, stav 5 Ustava Kosova, predstoji isti postupak za formiranje Vlade, ističe profesor Ustavnog prava. Sada je na Tačiju da ponudi mandat Samoopredeljenju kao najjačoj partiji da ponovo formira vladu.

„Ukoliko obezbedi potrebnu većinu za formiranje vlade, budući da Skupština ima 120 poslanika, a treba 61, ta koalicija koja obezbedi kvantitet, ona je ovlašćena da predlaže mandatara koga ovlašćuje predsednik za formiranje nove vlade. Ovaj proces će trajati, budući da je odredba manjkava i da nema rok".

Ukoliko se ne desi da Kurti ponovo formira vladu, postoji mogućost da se napravi koalicija od drugih stranaka.

„Ukoliko Kurtijev pokret ne pokrene formiranje koalicije nego se formira neka druga koalicija. onda predsednik kandiduje neku drugu osobu koju predloži ta koalicija. Ukoliko bi to sve propalo, onda ostaje raspisivanje opštih vanrednih izbora“.

Za sada, kaže on, nema objektivnih uslova za nove izbore zbog pandemije koronavirusa i dodaje da bi tehnička vlada Aljbina Kurtija mogla da fukcioniše još najmanje godinu dana.

 Ostale vesti

Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020