Vesti
Politika

Tanin u Ljubljani: Istoriju konflikta moramo iskoreniti

U Ljubljani je počeo Forum UN-a - Kosovo, izgradnja poverenja. Otvorio ga je šef Unmika Zahir Tanin koji je tom prilikom kazao da "fokus nije na dijalogu koji se vodi između Beograda i Pristine, već da zajednice izgrade poverenje za njihovu budućnost".
Tanin u Ljubljani: Istoriju konflikta moramo iskoreniti
Zahir Tanin (Foto Kim)

Tanin je kazao da nepoverenje između više zajednica i dalje stvara mnoge podele, te ih sprečava da razmišljaju o zajedničkoj platformi.

"Otisak sukoba i naknadni talasi nasilja dugo ostaju u mislima ljudi i dodatno komlikuju odnose", kaže Tanin, rekavši da "istoriju konflikta moramo iskoreniti".

Na trodnevnom forumu prisustvuje 120 učesnika, među kojima su predstavnici lokalnih samouprava, civilnog društva, verskih zajednica i medija.

Razgovaraće se o pravosuđu, obrazovanju, ekonomskom razvoju, zaštiti životne sredine, medijima, međuverskom dijalogu i lokalnoj samoupravi.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021