Vesti
Politika

Tanin traži obustavu gonjenja Dimovića

Tužilac u Mitrovici Šukri Sila dobio je još jedan zahtev Unmika u kome se traži obustava krivičnog postupka protiv Dejana Dimovića, piše prištinski Bota Sot.
Tanin traži obustavu gonjenja Dimovića
Akcija kosovskih specijalaca na severu (Foto Insajder)

Šef Unmika Zahir Tanin zatražio je od glavnog tužioca u Mitrovici da obustavi krivično gonjenje Dimovića, pripadnika misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.

U odgovoru na taj zahtev Sila je pozvao Unmik da ukine imunitet Dimoviću i zatražio od Tanina da „pazi na ponašanje svog osoblja“ koje, prema navodima tužioca, napada policiju i pomažu kriminalnim grupama na severu u njihovim aktivnostima.

Kosovska policija je 28. maja ove godine izvela akciju na severu Kosova i tada su uhapšeni pripadnici Unmika Dejan Dimović i ruski državljanin Mihajlo Krasnočenkov, koji su, navodno, pokušali da zaustave pripadnike specijalne jedinice Kosova.

Protiv Dimovića je pokrenuta istraga, a prištinska štampa navodi, ne iznoseći dokaze, da je on „poznat i kao član paralelnih struktura na severu i agent srpskih tajnih službi“.

Dimović i Krasnočenkov su nekoliko dana nakon pritvaranja puštena na slobodu zbog oštrih reakcija visokih predstavnika UN.

Posle ukazane medicinske pomoći u Kosovskoj Mitrovici, Krasnočenkov je prebačen u Beograd na dalje lečenje, a Dimović je pušten na kućno lečenje.Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020