Vesti
Politika

Tanin: Otvaranje vrata budućnosti zahteva transformaciju

Snažna želja za promenom izražena je na nedavnim izborima na Kosovu, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin na današnjoj sednici SB UN.
Tanin: Otvaranje vrata budućnosti zahteva transformaciju
Zahir Tanin (Foto UNMIK)

Šef UNMIK-a Zahir Tanin izneo je svoje napomene tokom obraćanja Savetu bezbednosti, nakon što je Kosovo uspešno sprovelo vanredne parlamentarne izbore, sa visokom izlaznošću, na kojima je politička stranka Samoopredeljenje dobila više od polovine glasova izašlih birača.

„Izneta očekivanja odnosila su se na promenu u odgovoru vlade na stvarne nade i potrebe svojih birača, veću jednakost mogućnosti, odgovornost, vladavinu zakona. Shodno tome, očekivanja širom Kosova ostaju visoka kao što su i rezultati”, rekao je Tanin na Savetu bezbednosti.

Tanin je istako da se nova vlada na Kosovu, pod vođstvom premijera Albina Kurtija suočava sa „velikim mogućnostima, ali i sa velikim izazovima”.

„Otvaranje vrata budućnosti zahteva transformaciju i promenu prioriteta koji se ogledaju kako u rečima tako i u delima. Smanjenje napetosti takođe zahteva da vladajuće stanke kao i opozijcija dokažu svoje kapacitete da se slože po pitanjima od šireg interesa”.

Što se tiče dijaloga između Prištine i Beograda, nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Kurtijem i današnjeg razgovora sa predsednikom Vučićem, Tanin je ukazao da su svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svojih odnosa za napredak na evropskom putu. Oni su podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune.

„Dobici u poverenju javnosti u ovom procesu su krhki koliko su i od suštinskog značaja“, poručio je Tanin i dodao da:

„Sa vladom snažnog mandata, sada postavljenom u Prištini, trebalo bi da očekujemo da se prema teškim temama postupa ozbiljno i marljivo“.

Tanin je ponovio UNMIK-ovu nedvosmislenu podršku procesu i njegovu posvećenost na terenu u promovisanju povoljnog okruženja za napredak na ovom putu.

Povodom pandemije kovid-19, Tanin upoznao je Savet sa alarmantnim stopama zaraze na Kosovu i rekao da je Kosovo i dalje pod nemilosrdnim pritiskom širenja virusa kovid-19. Pozvao je države članice da ubrzaju podršku Kosovu u vezi sa vakcinama, usred globalne borbe za osiguranjem zaliha vakcinacije.

Takođe, Tanin je napomenuo poseban značaj i osetljivost koji su vezani za versku slobodu i toleranciju, uveravajući Savet da je UNMIK nastavio da pažljivo prati sve incidente koji pogađaju bogomolje, dok nastavlja da radi sa zajednicama i vlastima kako bi se obezbedila zaštita takvih mesta.

„Ovo je deo zajedničke odgovornosti za promociju međuetničkog poverenja i smanjenja rizika od tenzija“, rekao je SPGS Tanin.

„Birači na Kosovu podigli su glas za raskid sa prošlošću i nadam se da će članovi ovog Saveta dodati svoju jasnu podršku za ostvarenje mirnije, prosperitetnije budućnosti na Kosovu i u regionu“, zaključio je Tanin.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021