Vesti
Politika

Tanin: Nakon integracije pravosuđa, Kosovo ide ka jačanju vladavine prava

Vladavina prava je veoma važan korak ka ostvarivanju održivosti mira i bezbednosti, a nakon integracije pravosuđa, Kosovo ide ka jačanju vladavine prava, smatra Zahir Tanin, šef misije UN na Kosovu (UNMIK).
Tanin: Nakon integracije pravosuđa, Kosovo ide ka jačanju vladavine prava
Tanin na konferenciji o pravosuđu (Foto Kontakt)

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN, Zahir Tanin, podseća da je proces integracije pravosuđa na severu Kosova bio složen proces.

“UNMIK je jedna od organizacija koja je pružila najveću podršku integraciji, znajući da je ovaj proces deo briselskog dogovora između Beograda i Prištine, ali i zbog toga što je implementacija imala pozitivan uticaj na ljude, na građane severa Kosova”, kaže Zahir Tanin, koji je danas govorio na konferenciji o statusu pravosuđa i advokatske prakse na Kosovu, organizovanoj na Međunarodnom poslovnom koledžu u Severnoj Mitrovici.

UNMIK podržava i zapošljavanje prevodilaca, kao i nabavku opreme za simultano prevođenje u Osnovnom sudu u Mitrovici, dodaje Tanin.

Šef UNMIK-a poručuje da će ova organizacija nastaviti da podržava pravosudni sistem na Kosovu, uključujući i sudsku praksu.

“Osnovni sud u Mitrovici je najveći i najvažniji sud na celom Kosovu, jer je to institucija u kojoj od 2017. godine može u potpunosti da se ostvari ideja o slobodnom pristupu sudu”, ocenjuje Nikola Kabašić, predsednik tog suda, koji je takođe govorio na pomenutoj konferenciji. Ovo je ujedno njegovo prvo pojavljivanje u javnosti, od integracije pravosuđa na severu Kosova.

“Za razliku od drugih sudova na Kosovu, Osnovni sud u Mitrovici ima napravljenu čitavu strukturu, određen tačan broj sudija i radnika, i podeljeni su po zgradama na osnovu njihovih dužnosti”, ukazuje Kabašić.

Nakon dve godine rada, trenutno u Osnovnom sudu u Mitrovici postupa 45 sudija i 261 radnik. Ovaj sud pokriva sedam opština - Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, Južnu Mitrovicu, Vučitrn i Srbicu. Ima nadležnost u krivičnim, građanskim, prekršajnim i predmetima maloletničke delinkvencije.

Od integracije pravosuđa na severu Kosova, Osnovni sud u Mitrovici se, između ostalog, suočavao i sa nedovoljnim brojem prevodilaca. Uz svesrdnu pomoć GIZ-a, UNDP-a i UNMIK-a, ova barijera je donekle prevaziđena.

“Stranka na kom god jeziku da podnese zahtev, njeno pravo na upotrebu jezika, neće biti prekršeno”, poručuje Kabašić.

Drugi problem sa kojim se sud suočavao je veliki broj zaostalih predmeta, podseća Nikola Kabašić.

“Osnovni sud u Mitrovici je od 2008. do 2017. godine postupao u zgradi suda u Vučitrnu. Nisu imali neke velike uslove, ali, biću otvoren i nisu imali neku želju da rade. Kad smo počeli da radimo, trebalo je prvo da utvrdimo sa čime raspolaže taj sud. U podrumu u Severnoj Mitrovici bilo je oko 3.000 krivičnih i građanskih predmeta između 2000. i 2013. godine u kojima niko nije postupao. Sud je postupao samo u krivičnim predmetima, koji su bili pritvorski i gde zakon nalaže hitno postupanje. Tu smo imali građanske predmete, njih 1311, gde su stranke čekale i do 17 godina na ostvarenje svog prava. Pitanje koje smo mi tada imali i koje i dan-danas postavljamo je: kakav je pravni interes tih stranaka da nastave suđenje dalje. Da li su i dalje živi? Ako je neko nekad tužio nekog ko mu ruši kuću i traži hitan postupak, a posle 15 godina mi utvrdimo da je tu neka zgrada od 20 spratova, nailazimo na problem. Sad dolazimo do one percepcije koje imaju građani - da sudovi sporo rade.”

Ipak, sud je uspeo da se konsoliduje za ove dve godine, smatra Kabašić.

“2018. je bila bolja od 2017. godine. 2019. je bila bolja od prethodne dve godine. Sud je počeo da savaldava priliv novih predmeta i da rešava predmete koji su zaostali iz prethodnih godina. Prioriteti koje ima sud su: porodično nasilje, postupanje po privremenim i hitnim merama koje se zahtevaju od suda u svim krivičnim predmetima, u predmetima maloletnika, dakle, to su predmeti po kojima sud postupa po hitnom postupku.”

Ovaj sud je otvoren i za mlade pravnike, pružajući im mogućnost obavljanja stručne prakse.

“U 2018. godini imali smo negde oko 55 mladih pravnika - pripravnika, i te godine UNMIK nam je pružio finansijsku podršku, gde su 12 meseci primali stipendije. U 2019. godini, samo u Mitrovici smo imali 40 pripravnika, 15 u Vučitrnu, a 11 u Srbici. To je ukupno 71 mladi pravnik koji će završiti obuku u sudu i biće spreman da polaže pravosudni ispit.”

Konkurs za nove pripravnike, za 2020. godinu je otvoren i traje do 23. februara.

“Mislim da je trenutno pravosuđe jedina grana za mlade diplomirane pravnike da dobiju posao sa diplomom za koju su se školovali, ali i prilika da nauče nešto i da budu i te kako korisni svojoj zajednici i sredini iz koje dolaze”, poručuje Nikola Kabašić.

Na konferenciji su govorili i i Škeljzen Malići, generalni direktor Sekretarijata Sudskog saveta Кosova, kao i Osman Havoli, predsednik Advokatske komore Кosova.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Poboljšanje performansi sudstva i tužilaštva i pristup pravdi na Кosovu – Asistiranje integrisanim sudskim institucijama na severu Кosova“, podržanog od strane UNMIК-a, a sprovodi ga Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020