Vesti
Politika

Tanasković: Matematički male šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko

Ambicija da Albanci na Kosovu i Metohiji preuzmu srpske svetinje nije nova. Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže da je to odraz ideje kosovskih Albanaca da stvore novi sintetički kulturni identitet. Ocenjuje da su šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko danas i matematički manje nego pre dve godine.

Tanasković: Matematički male šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko
Darko Tanasković (Foto Sputnjik)

Darko Tanasković je gostujući u jutarnjem programu rekao da kosovski Albanci u kontinuitetu vrše takve provokacije.

"To je i odraz njihove ukupne ideje da stvore neku vrstu novog sintetičkog kulturnog identiteta, takozvane države Kosovo. To nije ništa novo, to će se ponavljati, posebno sada kada se u vezi sa KiM intenziviraju na svim nivoima, od ekonomskog do političkog, događaji koji nas uvode prvo u izbore na KiM, a posle i u pokušaj rešavanja problema Kosova i Metohije, koji je jedna kvadratura kruga gde je teško videti bilo kakvo rešenje", istakao je Tanasković.

Prema Tanaskovićevim rečima, kosovski Albanci na trima nivoima nastoje da demonstriraju nešto što se može nazvati posezanjem za tuđim kulturnim nasleđem.

"Oni računaju na to da ako bi bili primljeni u Unesko, onda prema kriterijumima Uneska kulturno nasleđe na teritoriji jedne države smatra se da pripada teritoriji te države, i oni na to računaju. Drugo, oni žele i u imovinskom smislu da prisvoje to kulturno nasleđe, tako da je jedan nacrt zakona o kulturnom nasleđu u skupštini Kosova povučen iz procedure jer su im njihovi pokrovitelji rekli da to tako ne može, a uslov je taj Zakon da imaju nešto više šanse za Unesko", rekao je Tanasković.

Bivši ambasador Srbije pri Unesku smatra da je treći vid posezanja otimanje kulturnog nasleđa u smislu kulturno-istorijske pripadnosti, gde se nastoji pokazati da je to albansko, a ne srpsko u smisli kulturno-istorijske pripadnosti.

"To će se sigurno nastaviti", naveo je Tanasković.

Hodžajeva izjava – unutrašnja logika zaključivanja kosovskih Albanaca

Na pitanje da li Hodžajev stav da u vreme kada su ti spomenici nastajali nije bilo suverenih naroda, pa se oni mogu smatrati svačijim, želi isključivo da provocira Srbiju ili takvi argumenti mogu da prođu kod ljudi i institucija u svetu koji o tom nasleđu odlučuju, Tanasković navodi da niko, nažalost, to mnogo ni ne razmatra.

"Kada vi nemate fizičku, administrativnu kontrolu nad jednom teritortiojm, o vašim interesima na toj teritoriji neće niko voditi računa, pogotovo ako su oni koji kontrolišu teritoriju protiv vas", naveo je Tanasković.

Prema Tanaskovićevim rečima, Hodžajeva izjava je zanimljiva jer pokazuje na unutrašnju logiku njihovog zaključivanja.

"Oni smatraju da nacije u modernom smislu te reči nisu postojale u srednjem veku, što je svakako tačno i da se prema tome danas u skladu sa odnosom snaga može redizajnirati ta prošlost. Ali, sa druge strane mi znamo da su narodi postojali, i da se znaju kulturne i duhovne tradicije. U tom smislu Hodžaj pravi grešku, jer ako uzmemo Skenderbega za primer, nacionalnog junaka Albanaca, on je to postao tek u 19. veku. Zatim, albanska nacija je formirana tek krajem 19. i početkom 20. veka", istakao je Tanasković.

Hodžaj, prema Tanaskoviću, ne spominje Skenderbega, ali to je logika sa kojom oni nastupaju.

"To u ozbiljnim naučnim krugovima ne može da prođe, ali propagandno može imati određeni odjek", kazao je Tanasković.

Danas su matematički manje šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko

Obično se, kaže, uvek može više i bolje u smislu zaštite kulturno-istorijskih spomenika.

"Ali, efektivno na terenu malo možete da uradite. Sećate se martovskog pogroma 2004. godine kolika je bila zaštita predstavnika mešunarodne zajednice. Sada je to nešto bolje i takva se stvar ne bi mogla ponoviti iz više razloga", dodao je Tanasković.

Može se, navodi, uraditi nešto i u naučnoj i kulturnoj javnosti i preko diplomatije.

"Uzmimo primer Uneska i publikaciju koja je nedavno objavljena, našeg uglednog arheologa Marka Popovića i arhitekte Bjelića o crkvi Svetog Nikole, kao katedralnoj crkvi grada Novo Brdo, koje Albanci zovu Artana. To je knjiga koja je objavljena na srpskom i engleskom koja na izuzetno kompetentan naučni način pokazuje sve u vezi sa crkvom u Novom Brdu. Ta publikacija je vrlo malo poznata. Ona bi sigurno morala biti predstavljena u sedištu Uneska. Sva naša konzularna predstavništva bi morala da imaju primerke te knjige i da je podele. I to uošpte nije bez efekta, jer Albanci rasturaju mnogo više propagandnog materjala koji nema naučnu osnovu", istakao je Tanasković.

Bivši ambasador Srbije pri Unesko smatra da su Kosovu šanse sada manje i matematički nego 2017. godine.

"Kosovo bi moralo da dobije dvotrećinsku većinu na zasedanju konferencije Uneska u novembru, a da bi došlo na dnevni red trebalo bi već u septrembru da se spremaju za oktobar. Kad nisu uspeli 2015. godine u mnogo povoljnijim okolnostima, danas je to i matematički teško zamislivo, jer se u Unesku malo drugačije glasa nego u drugim međunarodnim organizacijama. A ima i mnogo država koje su povukle priznanje Kosova", istakao je Tanasković.

 Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020