Vesti
Politika

"Taktika za odlaganje pregovora"

"Beograd zna da Priština ne želi da formira ZSO i namerno na tome insistira", to je taktika i doći će do odlaganja pregovora, kaže Ognjen Gogić komentarišući najnoviji verbalni obračun između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Međutim, profesor i analitičar Nedžmedin Spahiu veruje da će do nastvaka dijaloga ipak doći i to zbog velikog uticaja Međunarodne zajednice.
Ilustracija (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nedavno je izjavio da je određen datum sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, a da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Međutim, zbog izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da će se tokom pregovora razgovarati o novim poglavljima i da tema neće biti Zajednica srpskih opština, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu je poručio "da u Brisel ne dolazi".

Politički analitičar Ognjen Gogić je za RTV Kim kazao da su takve izjave bile očekivane.

„Zato što Zajednica srpskih opština već dugo nije značajna sama po sebi, da se neko njome bavi da li će se ona formirati ili ne, već da ona više ima taktički značaj u pregovorima za obe strane. Kada je reč o Prištini, tu postoji politika da se sa ZSO sačeka, da se njeno formiranje odloži, da se to eventualno veže za momenat priznanja Srbije, jer Priština nema šta više da ponudi u pregovorima sa Beogradom, niti Srbima na Kosovu, osim ZSO i ona ne žuri sa tim da potroši taj adut, jedini koji ima“, istakao je Gogić i dodao:

„Kada je reč o Beogradu, tu takođe ne postoji iskren odnos prema pitanju ZSO, već se ona posmatra kao taktička stvar. Beograd zna da u ovom momentu Priština ne može i ne želi da formira ZSO i namerno insistira na tome. On uvek počinje sa tim da prvo mora da se formira ZSO, pa da se potom nastavi proces, znajući da će Priština to da odbije. I na taj način Beograd uspeva da opstruiše pregovore i da ih prolongira. Zato što u ovom momentu Beogradu ne odgovara da se pregovori nastave i da se oni dovedu do konačnih sporazuma“, zaključio je on.

Pregovori Beograda i Prištine, tačnije nastavak dijaloga u Briselu, će biti odložen, istakao je Gogić.

Sa druge strane, profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da će do nastavka dijaloga doći zbog velikog uticaja međunarodne zajednice.

„Biće nastavka dijaloga, ali sa tim natezanjem i zauzimanjem startne pozicije. Kurti i Vučić su dosta škrti, pa će to ići malo teže, ali ipak će morati da dođu do dogovora, jer je pritisak međunarodne zajednice veliki. Zbog odnosa Kosova i Srbije ne pate samo Kosovo i Srbija, već čitav region“, naveo je Spahiu.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić napominje da prema Ustavu Kosova nije moguće da bude formirana monoetnička zajednice.

"Zbog toga će se premijer Kosova Aljbin Kurti pridržavati tog zakona i neće izlaziti iz svojih ustvanih okvira, i suguran sam da će se o Zajednici opština razgovarati a kakav će prefiks imati to će biti tema tehničkih razgovora", istakao je Rašić i dodao da će do sastanka Kurtija i Vučića doći, a šta će nakon toga biti to ostaje da vidimo.

Međutim, Spahiju je mišljenja da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština. 

„Doći će do formiranja ZSO, ako pročitamo poruke američkih zvaničnika kao što je bila poruka predsednika SAD Džozefa Bajdena koju je uptio Vučiću i Osmani, to je bio poziv na priznanje i prihvatanje bolnog komprimisa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština sa kosovske strane, a od Beograda priznanje“, rekao je Spahiu.

Kosovo se nedavno posetili Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer koji su istakli da „godina pred nama ima potencijal da bude uspešna za dijalog“, ali i da je „cilj uzajamno priznanje".Ostale vesti

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022