Vesti
Politika

"Taktika za odlaganje pregovora"

"Beograd zna da Priština ne želi da formira ZSO i namerno na tome insistira", to je taktika i doći će do odlaganja pregovora, kaže Ognjen Gogić komentarišući najnoviji verbalni obračun između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Međutim, profesor i analitičar Nedžmedin Spahiu veruje da će do nastvaka dijaloga ipak doći i to zbog velikog uticaja Međunarodne zajednice.
Ilustracija (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nedavno je izjavio da je određen datum sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, a da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Međutim, zbog izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da će se tokom pregovora razgovarati o novim poglavljima i da tema neće biti Zajednica srpskih opština, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu je poručio "da u Brisel ne dolazi".

Politički analitičar Ognjen Gogić je za RTV Kim kazao da su takve izjave bile očekivane.

„Zato što Zajednica srpskih opština već dugo nije značajna sama po sebi, da se neko njome bavi da li će se ona formirati ili ne, već da ona više ima taktički značaj u pregovorima za obe strane. Kada je reč o Prištini, tu postoji politika da se sa ZSO sačeka, da se njeno formiranje odloži, da se to eventualno veže za momenat priznanja Srbije, jer Priština nema šta više da ponudi u pregovorima sa Beogradom, niti Srbima na Kosovu, osim ZSO i ona ne žuri sa tim da potroši taj adut, jedini koji ima“, istakao je Gogić i dodao:

„Kada je reč o Beogradu, tu takođe ne postoji iskren odnos prema pitanju ZSO, već se ona posmatra kao taktička stvar. Beograd zna da u ovom momentu Priština ne može i ne želi da formira ZSO i namerno insistira na tome. On uvek počinje sa tim da prvo mora da se formira ZSO, pa da se potom nastavi proces, znajući da će Priština to da odbije. I na taj način Beograd uspeva da opstruiše pregovore i da ih prolongira. Zato što u ovom momentu Beogradu ne odgovara da se pregovori nastave i da se oni dovedu do konačnih sporazuma“, zaključio je on.

Pregovori Beograda i Prištine, tačnije nastavak dijaloga u Briselu, će biti odložen, istakao je Gogić.

Sa druge strane, profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da će do nastavka dijaloga doći zbog velikog uticaja međunarodne zajednice.

„Biće nastavka dijaloga, ali sa tim natezanjem i zauzimanjem startne pozicije. Kurti i Vučić su dosta škrti, pa će to ići malo teže, ali ipak će morati da dođu do dogovora, jer je pritisak međunarodne zajednice veliki. Zbog odnosa Kosova i Srbije ne pate samo Kosovo i Srbija, već čitav region“, naveo je Spahiu.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić napominje da prema Ustavu Kosova nije moguće da bude formirana monoetnička zajednice.

"Zbog toga će se premijer Kosova Aljbin Kurti pridržavati tog zakona i neće izlaziti iz svojih ustvanih okvira, i suguran sam da će se o Zajednici opština razgovarati a kakav će prefiks imati to će biti tema tehničkih razgovora", istakao je Rašić i dodao da će do sastanka Kurtija i Vučića doći, a šta će nakon toga biti to ostaje da vidimo.

Međutim, Spahiju je mišljenja da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština. 

„Doći će do formiranja ZSO, ako pročitamo poruke američkih zvaničnika kao što je bila poruka predsednika SAD Džozefa Bajdena koju je uptio Vučiću i Osmani, to je bio poziv na priznanje i prihvatanje bolnog komprimisa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština sa kosovske strane, a od Beograda priznanje“, rekao je Spahiu.

Kosovo se nedavno posetili Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer koji su istakli da „godina pred nama ima potencijal da bude uspešna za dijalog“, ali i da je „cilj uzajamno priznanje".Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021