Vesti
Politika

„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Safet Grdžaliju (Foto arhiva Kim)

„Ono što je bitna stvar u svemu ovome je da jednostavno moramo da damo priliku djalogu. Možda je upravo odluka o ukidanju takse razlog da se otvori pitanje CEFTE. Meni je drago da je došlo do ovog čina, mislim da moramo biti spremni da gledamo ka budućnosti i ka ekonomskom razvoju, a ne da se takmičimo u tome ko će više barijara stvoriti“, kazao je Grdžaliju.

Grdžaliju je istakao da su takse „više štete nanele Kosovu nego Srbiji“, jer su svi oni koju su u teškim uslovima podržavali Kosovo bili protiv takse i takve jedne mere.

„Kao prvo, naši Kosovski proizvodi nisu bili konkurentni zbog skupoće nabavke sirovina, a svi znaju da se sirovina najviše kupovala u Srbiji, Bosni i Hercegovini i regionu. Kao drugo nemamo ni jednog stranog investitora. Kao treće, imamo inflaciju i skupoću namirnica“.

Grdžaliju smatra da odluka o uvođenju takse treba da bude prošlost i da to bude primer „da se ne može održavati ekonomski razvoj kroz barijere i uveđenje taksi“.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020