Vesti
Politika

Tajm: Haradinaj među najtraženijim geopolitičkim beguncima

Svrgnuti katalonski predsednik koji je u Briselu Karles Puđdamon, imam Fetulah Gulen, osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, kosovski premijer Ramuš Haradinaj i bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili – nalaze se na listi petorice najtraženijih geopolitičkih begunaca koju je sastavio magazin "Tajm".
Tajm: Haradinaj među najtraženijim geopolitičkim beguncima
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Ijan Bremer u tekstu na portalu magazina Tajm piše da je kosovski premijer postao poznat široj javnosti tokom kasnih devedesetih. Komandant Oslobodilačke vojske Kosova bio je optužen da je predvodio mučenje i ubistva Srba, ali je zbog manjka dokaza oslobođen optužbi za ratne zločine 2008. i 2012.

Tajm piše da Srbija, koja je odbila da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, nije bila time zadovoljna i da i želi da sudi Haradinaju pred sopstvenim sudovima.

Haradinaj se, navodi magazin, ne suočava sa pravnim izazovima samo u Srbiji. Po nahođenju zapadnih saveznika i uz novčanu pomoć Evropske unije, kosovski parlament je u 2015. izglasao osnivanje Specijalnog suda, koji bi bio baziran u Holandiji ali koji bi delovao pod kosovskom nadležnošću.

Sud je u tom smislu posmatran kao instrument za stabilizovanje situacije na Balkanu. Sada, kada bi trebalo da budu objavljene prve optužnice, Haradinaj i drugi kosovski političari traže načine da to spreče.

SAD i EU, koje su predvodile bombardovanje Srbije 1999, pitaju se da li Kosovo uopšte može da usvoji zapadne norme i vrednosti.

Možda su Haradinaj i njegovi saveznici na Kosovu previše slabi za to, ali realnost je da, ako žele da sačuvaju mir, ne mogu sebi da dozvole takvo ponašanje, navodi Tajm.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021