Vesti
Politika

Tajani u Prištini: Italija podržava dve strane da postignu kompromis

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je u Prištini da je njegova poseta Srbiji i Kosovu poruka da Italija podržava obe strane da postignu kompromisno rešenje.
Tajani u Prištini: Italija podržava dve strane da postignu kompromis
Šef diplomatije Italije Antonio Tajani (Foto FoNet/Milica Vučković)

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, Tajani je rekao da je od obe strane dobio poruku da su "spremne da idu napred" u dijalogu.

On je pozdravio odluku vlasti u Prištini da za 48 sati odlože kažnjavanje vlasnika vozila koji nisu zamenili srpske tablice kosovskim, ali je kazao i da nijedna strana ne treba da preduzima jednostrane korake.

"Cenim odluku Kosova da obustavi izricanje kazni na 48 sati, to je signal spremnosti. Jutros sam čuo za spremnost Srbije. Podržimo ovu spremnost. Kosovo je odlukom o odlaganju kažnavanja dokazalo da dijalog neće biti zatvoren. To mi daje nadu i došli smo da tražimo rešenja. Ne zauzimamo strane. Mi smo u sredini, moramo ostati u sredini da tražimo rešenja za probleme", naveo je Tajani.

Dodao je da na Balkanu ne treba stvarati nove probleme jer je region "dovoljno propatio".

Ministarka Gervala je rekla da je Tajani "stari prijatelj Kosova i zakleti Evropljanin".

"Sa ministrom smo razgovarali o napretku Kosova u oblasti ekonomije, zajedničkim evropskim vrednostima, institucionalnoj reformi koja je primarna agenda, značajnom povećanju investicija na Kosovu. Zahvalila sam mu na podršci koju je Italija dala Kosovu pre i posle rata", kazala je Gervala.

Dodala je da su razgovarali "o geopolitičkim prilikama u Evropi i regionu, o nastojanjima Srbije da destabilizuje Kosovo i o tome da je vladavina prava neophodan odgovor" i to ne samo na Zapadnom Balkanu.

"Razgovarali smo i o dijalogu sa Srbijom, dijalogu kojim želimo da dobijemo konačan rezultat koji ne može biti drugačiji od obostranog priznanja. Razgovarali smo o tome da se u dijalogu često prave greške i uverili smo ih da se greške neće ponoviti", navela je Gervala.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani izjavio je ranije danas u Beogradu da unilateralni potezi nisu potrebni i da ne mogu da dovedu do rešenja.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022