Vesti
Politika

Tahiri: Potpisan sporazum o izgradnji objekata na prelazima

Potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri izjavila je, da je tokom tehičkog dijaloga u Briselu potpisan sporazum o izgradnji stalnih objekata na prelazima između Srbije i Kosova.
Tahiri: Potpisan sporazum o izgradnji objekata na prelazima
Edita Tahiri (Foto arhiva Kim)

"Bilo je potrebno skoro godinu dana da se dogovorimo o planovima za izgradnju ovih objekata", rekla je Tahiri nakon današnje runde tehičkog dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je objasnila da će montažni objekti koji se trenutno nalaze na prelazima biti zamenjeni građevinama od čvstog materijala, čiju će izgradnju finansirati Evropska unija iz pretpristupnih fondova.

"Tri prelaza biće sa kosovske a tri prelaza sa srpske strane", rekla je Tahiri.

Beogradska delegacija, na čijem je čelu bio oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, nije se danas obraćala medijima.

Kako Tanjug saznaje, večeras će u Brisel doputovati i Marko Đurić, šef kancelarije za KiM pri Vladi Srbije.

U Evropskoj komisiji je najavljeno da će obe delegacije ostati u Briselu i sutra ali će odvojeno razgovarati sa posrednicima iz EU i neće imati direktne kontakte.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič saopštila je da je danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastavljen tehnički rad na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ocenivši da je to "pozitivan korak napred".Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023