Vesti
Politika

Tahiri: Potpisan sporazum o izgradnji objekata na prelazima

Potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri izjavila je, da je tokom tehičkog dijaloga u Briselu potpisan sporazum o izgradnji stalnih objekata na prelazima između Srbije i Kosova.
Tahiri: Potpisan sporazum o izgradnji objekata na prelazima
Edita Tahiri (Foto arhiva Kim)

"Bilo je potrebno skoro godinu dana da se dogovorimo o planovima za izgradnju ovih objekata", rekla je Tahiri nakon današnje runde tehičkog dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je objasnila da će montažni objekti koji se trenutno nalaze na prelazima biti zamenjeni građevinama od čvstog materijala, čiju će izgradnju finansirati Evropska unija iz pretpristupnih fondova.

"Tri prelaza biće sa kosovske a tri prelaza sa srpske strane", rekla je Tahiri.

Beogradska delegacija, na čijem je čelu bio oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, nije se danas obraćala medijima.

Kako Tanjug saznaje, večeras će u Brisel doputovati i Marko Đurić, šef kancelarije za KiM pri Vladi Srbije.

U Evropskoj komisiji je najavljeno da će obe delegacije ostati u Briselu i sutra ali će odvojeno razgovarati sa posrednicima iz EU i neće imati direktne kontakte.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič saopštila je da je danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastavljen tehnički rad na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ocenivši da je to "pozitivan korak napred".Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020