Vesti
Politika

Tahiri: Očekujemo pozitivnu ocenu misije EU

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri ocenio je da će misija Evropske unije otići sa pozitivnom ocenom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Tahiri: Očekujemo pozitivnu ocenu misije EU
Abeljard tahiri (Foto lajmi.net)

Misija EU od danas boravi na Kosovu kako bi procenila ostvarivanje poslednjeg uslova za liberalizacije viza.

Tahiri je za prištinske medije izjavio da su izvršene sve pripreme i na Kosovu urađen dobar posao na ostvarivanju ovog kriterijuma.

"Tehnička ekipa EK oceniti će progres koji je postignut i da li je Kosovo ostvarilo kriterijume za preporuku o liberalizaciji viza za građane Kosova.Verujem da će preporuka biti pozitivna i da će Evropska komisija predložiti ukidanje viza. Ostaje na zemljama članica Evropske unije da svaka posebno odluči dali je ili nije za liberalizaciju viza", kazao je Tahiri.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža je izrazila verovanje da će izveštaj misije EK biti pozitivan i da će u junu Kosovo dobiti preporuku o liberalizaciji viza, dok će građani Kosova bez viza putovati krajem ove godine.

Opozicija na Kosovu je skeptična da će biti dobrih vesti nakon ove posete jer, po njihovim ocenama, nije urađeno dovoljno da bi se ispunio poslednji kriterijum za ukidanje viza a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021