Vesti
Politika

Tahiri: Očekujemo pozitivnu ocenu misije EU

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri ocenio je da će misija Evropske unije otići sa pozitivnom ocenom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Tahiri: Očekujemo pozitivnu ocenu misije EU
Abeljard tahiri (Foto lajmi.net)

Misija EU od danas boravi na Kosovu kako bi procenila ostvarivanje poslednjeg uslova za liberalizacije viza.

Tahiri je za prištinske medije izjavio da su izvršene sve pripreme i na Kosovu urađen dobar posao na ostvarivanju ovog kriterijuma.

"Tehnička ekipa EK oceniti će progres koji je postignut i da li je Kosovo ostvarilo kriterijume za preporuku o liberalizaciji viza za građane Kosova.Verujem da će preporuka biti pozitivna i da će Evropska komisija predložiti ukidanje viza. Ostaje na zemljama članica Evropske unije da svaka posebno odluči dali je ili nije za liberalizaciju viza", kazao je Tahiri.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža je izrazila verovanje da će izveštaj misije EK biti pozitivan i da će u junu Kosovo dobiti preporuku o liberalizaciji viza, dok će građani Kosova bez viza putovati krajem ove godine.

Opozicija na Kosovu je skeptična da će biti dobrih vesti nakon ove posete jer, po njihovim ocenama, nije urađeno dovoljno da bi se ispunio poslednji kriterijum za ukidanje viza a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021