Vesti
Politika

Tahiri: Očekujem novu vladu na čelu sa Kurtijem

Iako još nije došlo do koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i DSK, politički anlitičar Ramuš Tahiri je za RTV Kim kazao da očekuje novu vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem.
Tahiri: Očekujem novu vladu na čelu sa Kurtijem
Ramuš Tahiri (Foto Kim)

Ramuš Tahiri je istakao da će nova vlada biti vlada promena, odnosno „otpor prethodnoj vladi“.

„Nova vlada će imati ulogu u borbi protiv korupcije i kriminala. Strani faktor tu vladu podržava. To će biti vlada promena i mnogo je bolja opcija nego da se ide na nove izbore, jer sa novim izborima a starim zakonom, bez reforme u društvu i bez reforme izbornog zakona dolazimo do istog rezultata“, istakao je Tahiri.

Kada su takse u pitanju, Tahiri ističe da one moraju biti ukinute, jer su takse kako je kazao, uvedene kako bi političke partije profitirale, a „to nije profitabilna mera“.

„Od početka sam kritikovao taksu, koja nije ni politički ni ekonomski dobar čin, jer zemlja treba sa drugima da se prožima i nije rešenje da se prekine tok prolska ljudi, ideje i kapitala, da se time diče i da smatraju da je to ko zna kakva politička platforma, jer to nije. Zemlje konkurišu u dobrom, ne u lošem, odnos između Kosova i Srbije treba biti otvoren, granica treba biti otvorena, protok robe treba da bude slobodan“, kazao je Tahiri.

Ističe da Alijansa za budućnost Kosova nije nakon izbora dobila više glasova zahvaljujući taksi, iako se ponosila tom taksom i odlukom premijera.

„Odluka o uvođenju takse od 100 odsto na bilo kakvu robu nije popularna mera i nijedna od stranih država niti međunarodnih organizacija to nije podržala. Kosovo istraja na tome, vlada je pala i nije profitirala na tome“, zaključio je Tahiri.

Novi sastanak za postizanje koalicionog sporazuma između DSK i Samoopredeljenja najavljen je za danas, juče je uoči sastanka lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao da postoji volja za postizanje sporazuma i da je dogovor blizu uz napomenu da ne zavisi sve od Samoopredeljenja.

 Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020