Vesti
Politika

Tahiri: Nema ZSO dok Kosovo ne dobije pozivni broj

Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri izjavila je da Zajednica srpskih opština neće biti formirana pre nego što Kosovo dobije pozivni telefonski broj, piše kosovski list Zeri.
Tahiri: Nema ZSO dok Kosovo ne dobije pozivni broj
Edita Tahiri (Foto Kim)

Edita Tahiri je navela da je proces formiranja ZSO u fazi u kojoj nacrt statuta treba da bude izrađen u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Izrada nacrta statuta još nije počela. Postupak bi trebalo da bude stavljen sa strane dok se ne reši pitanje telefonskog pozivnog broja. Taj sporazum, koji je Srbija prekršila, predviđao je da ceo proces oko pozivnog broja bude realizovan do 1. marta", navela je Tahiri.

Priština je za razliku od Beograda ispunila sve svoje obaveze, rekla je Tahiri i dodala da je EU posvećena da radi sa srpskom stranom kako bi se problem rešio.

Tahiri je dodala da će prvi naredni sastanak premijera Kosova i Srbije desiti nakon izbora koji su raspisani za 24. april.

Sporazum o formiranju ZSO deo je Briselskog sporazuma, koji su premijeri Srbije i Kosova potpisali u aprilu 2013. godine.
Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020