Vesti
Politika

Tahiri: Kosovo je uslov ulaska Srbije u EU

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri uverena je da je Srbija "svesna" da mora da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u EU.
Tahiri: Kosovo je uslov ulaska Srbije u EU
Edita Tahiri (Foto AP)

“EU je zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom i taj uslov je oličen u Poglavlju 35 u procesu pridruživanja za Srbiju”, rekla je Tahiri za list Danas.

Ona je istakla da Zajednica srpskih opština na severu Kosova, u skladu sa kosovskim zakonima i briselskim sporazumom, neće imati izvršna niti nadzorna ovlašćenja, već koordinatorsku i savetodavnu ulogu.

Ministarka je dodala da Srbija “interno i za potrebe kućnog političkog marketinga” može da tumači briselski sporazum kako hoće, “iako je svesna da je to međunarodna obaveza i standard EU”.

Tahiri je ocenila da je Srbija ne samo neefikasna u sprovođenju briselskog sporazuma i drugih dogovora, nego ih i krši, i kao primer navela podršku Beograda paralelnim strukturama na Kosovu.

Na pitanje o mogućnosti da zakon o specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova ne prođe u kosovskom parlamentu, Tahiri je odgovorila da se taj nacrt zakona odnosi na pojedince, a ne na OVK, koja je “međunarodno priznata” kao “borba protiv srpske genocidne agresije”.

“Podržavamo međunarodnu pravdu i spremni smo da sarađujemo kako bi istina preovladala, iako je suštinski reč o nepravednom procesu”, kazala je kosovska ministarka.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023