Vesti
Politika

Tahiri: Kosovo će pomagati Albancima u Preševskoj dolini

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri izjavio je da "Kosovo neće dozvoliti da Preševska dolina trpi diskriminaciju i depopulaciju od strane srpskih vlasti i da će se Albancima koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa sistematski pomagati".
Tahiri: Kosovo će pomagati Albancima u Preševskoj dolini
Abeljard Tahiri (Foto kallxo.com)

Kako su preneli mediji na albanskom jeziku iz Bujanovca i Preševa, Tahiri je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmijem Mustafom u Prištini.

Povodom uticaja Kosova na poboljšanje položaja Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, Tahiri je rekao i da će "sve institucije izraditi agendu sistematske pomoći Albancima koji žive u Preševskoj dolini, na socio-ekonomskom, kao i na političkom i kulturnom planu".

"Zbog svog etničkog sastava, Preševska dolina nastavlja da bude najdiskriminisaniji region jugoistočne Evrope, kao rezultat politike dezintegracije koju vodi Srbija, što ne može biti tolerisano od zemlje koja ima namere da bude deo Evropske unije", kazao je Tahiri u Prištini.

Tahiri je najavio da će, u cilju postizanja konkretnih rezultata, Kosovo pojačati veze sa Nacionalnim savetom Albanaca, čije je sedište u Bujanovcu, a preko te institucije i sa građanima koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Prema njegovim rečima "Kosovo ima namere da održava zdrave odnose sa susednim državama, a od najveće važnosti u određivanju takvih odnosa je tretman koji imaju Albanci koji žive u tim državama".Ostale vesti

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020