Vesti
Politika

Tahiri: Dogovor o tablicama kasni zbog Prištine

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da je rok za primenu sporazuma Beograda i Prištine o registarskim tablicama prošao zbog administrativnih kašnjenja kosovskih institucija.
Tahiri: Dogovor o tablicama kasni zbog Prištine
Edita Tahiri (Foto alchetron.com)

Taj sporazum je postignut u septembru u Briselu i još se ne sprovodi, iako je rok za to bio 15. novembar.

Tahiri je za Radio Slobodnu Evropu rekla da je Beograd bio spreman za njegovu primenu, ali ne i Priština, pa je prošao rok za recipročnu primenu sporazuma.

"Mi smo prouzrokovali kašnjenja, jer još traju administrativne procedure koje se tiču proizvodnje nalepnica, odnosno procedure tendera. Dakle, zbog administrativnih kašnjenja kosovske strane, još nije pocelo spovodenje ovog sporazuma, dok je srpska strana spremna za to", potvrdila je ona.

Ona je dodala da će, u trenutku kada Priština bude bila spremna, o tome upoznati Evropsku uniju i potom će se odrediti novi datum za sprovođenje sporazuma.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023