Vesti
Politika

Tadić: Srbija ništa nije učinila da zaštiti Ivanovića

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je ubistvo Olivera Ivanovića posledica porasta organizovanog kriminala.
Tadić: Srbija ništa nije učinila da zaštiti Ivanovića
Boris Tadić (Foto N1)

Bivši predsednik Srbije je optužio državu Srbiju da nije učinila ništa da ga zaštiti. On je ponovo upitao šta je Srbija uradila da zaštiti Ivanovića i dodao da ukoliko država ne zaštiti svog ugroženog građanina, "ona učestvuje u zločinu" i da ukoliko predstavnici države ne daju odgovor, "zataškavaju zločin".

"Ovim ne optužujem nikoga da je izvršio ubistvo u ime države Srbije, ali upućujem potpuno jasnu optužbu da država Srbija ništa nije učinila da zaštiti svog građanina čiji je život bio više nego očigledno ugrožen", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je podsetio na reči dobitnika američke Pulicerove nagrade Metjua Galicije da će sledeća zemlja u kojoj će novinar biti ubijen biti Srbija, jer se stvara atmosfera za tako nešto i dodao da je i on (Tadić) pre izvesnog vremena upozoravao da je moguće da se u Srbiji dogodi političko ubistvo, a da je za ubistvo Ivanovića bila pripremana atmosfera hajke, kriminaliacije i satanizacije svih onih koji se protive aktuelnoj vlasti.

"Podsećam vas na rečenice zvaničnika Srbije gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji su govorili da je on čovek koji deli srpski narod, koji je prodao zemlju Albancima u Severnoj Mitrovici, da je on monstrum, da su njegovi saradnici ubice i zločinci. To je način na koji se priprema ubistvo čoveka, ubistvo političara, ubistvo novinara, to je način na koji se ugrožava bezbednost svake zemlje", rekao je Tadić.

On je dodao da je od 2012. dva puta porastao broj ubistava i da je to posledica amnestije koju je sproveo bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kada je oslobođeno više hiljada zatvorenika i kada su "građani Srbije i Beograda bili neposredno ugroženi".

Tadić je dodao da aktuelna vlast na slobodu pušta "svet koji je generator kriminala" zbog zastarevanja slučajeva, a da je organizovani kriminal i sprega politike i kriminala generator korupcije.

On je dodao i da Vlade Srbije koje su vodili Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić nisu uradile ništa u borbi protiv organizovanog krimnala, "već napravili plodno tle za bujanje organizovanog kriminala".

Tadić je dodao da je Beograd centar organizovanog kriminala i da su izbori za Skupštinu Beograda prilika da se reši pitanje rasta organizovanog kriminala i da ljudi okupljeni oko koalicije "Da oslobodimo Beograd" to mogu da reše relativno brzo - kroz nekoliko godina uz međunarodnu saradnju.

"Mi smo spremni da učinimo sve da oslobodimo Beograd od kriminala i sprege mafije i vlasti. Ne postoji ništa strašnije za jedno društvo od sprege mafije i vlasti", rekao je Tadić.

On je rekao da mediji koji pokušavaju da izjednače bezbednosnu situaciju iz vremena njegovog mandata i aktuelne vlasti "lažu namerno građane s namerom da se otvori putu novom produbljivanju aktivnosti organizovanog kriminala u Srbiji" i optužio urednike takvih medija da su "saradnici organizovanog kriminala".Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021