Vesti
Politika

Tadić: Oštra reakcija SAD na kriminal

Posle mnogo godina došlo je do stvarne i vrlo oštre reakcije Sjedinjenih Američkih Država prema organizovanom kriminalu u Srbiji i jasnog ukazivanja na povezanost Vučićevog režima sa tim kriminalom, objavio je na svom Tviter nalogu nekadašnji predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić koji boravi u Vašingtonu.
Tadić: Oštra reakcija SAD na kriminal
Predsednik Socijademokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić u Stejt departmentu sa Karen Donfrid, podsekretarkom za Evropu i Evroaziju državnog sekretara Entonija Blinkena (Foto Tviter@Boris Tadić)

Tadić je podsetio na objavljivanje vesti o sankcijama prema ljudima koji su osumnjičeni za učešće u organizovanom kriminalu i korupcionaškim aferama.

Radi se o ljudima oko Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, koji su, dodao je Tadić, potencijalno povezani sa ubistvom Olivera Ivanovića i povlašćenim učestvovanjem u infrastrukturnim projektima sa vlastima u Srbiji.

"Godinama smo govorili o borbi protiv organizovanog kriminala i ukazivali na to da međunarodna zajednica ne reaguje u Srbiji da organizovanim kriminalom, grupama huligana, pritiskom na medije, Aleksandar Vučić ostvaruje prenost u odnosu na sve druge politčke aktere u zemlji", rekao je Tadić u video obraćanju.

On je podsetio na svoje susrete sa sagovornicima iz Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednosti na tu temu, ali i o izbornim uslovima u Srbiji, protesta zbog pokušaja vlasti da konfiskuju imovinu građana, o usvajanju zakona o referendumu.

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da je naišao "na ozbiljno razumevanje" i da se nada da je ovo "početak ozbiljnije i odgovornije reakcije SAD na organizovani kriminal u Srbiji".Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022