Vesti
Politika

Tadić negira da se zalaže da Kosovo dobije stolicu u UN-u

Predsednik SDS-a Boris Tadić negira da se zalaže za to da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.
Tadić negira da se zalaže da Kosovo dobije stolicu u UN-u
Bivši predsednik Boris Tadić u Dečanima sa vladikom Teodosijem (Foto arhiva Kim)

Tadić kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogrešno protumačio njegovu izjavu i to nazvao učestvovanjem u unutrašnjem dijalogu o rešavanju pitanja Kosova.

U izjavi dostavljenoj medijima, Tadić kaže da je njegova izjava precizno glasila da mu se čini da bi "u okolnostima kada Kosovo klizi prema nezavisnosti, nakon potpisanog Briselskog sporazuma, da sam na Vučićevom mestu razmislio čak i o tome, kao i o nekim drugim međurešenjima, u svrhu izbegavanja čina formalnog priznanja".

Za Tadića je taj čin, nažalost, sve izvesniji jer, kako tvrdi, nakon kosovske politike ove vlasti nam ostaje samo da spašavamo ono što se još spasiti može.

Krajnje licemernim smatra Vučićevo pitanje zašto to danas pominje, a nije to učinio dok je bio predsednik.

Tadić kaže da to nije uradio jer, kako navodi, nikada Srbiju ne bi doveo u ovu situaciju i jer je, tvrdi, tačno znao gde su crvene linije kosovske politike, koje je i otvoreno izložio svojim međunarodnim sagovornicima.

Vučić bi, smatra Tadić, trebalo da preuzme odgovornost za to što je vodio kosovsku politiku u pravcu smanjivanja opcija za očuvanje srpskih interesa, a ne da "deli lekcije o hrabrosti".

Podsetivši na njegov plan za Kosovo u četiri tačke koji je izložio 2011. godine, kada su započeti pregovori sa Prištinom, Tadić kaže da se njime obezbeđuje sudska, zakonodavna i izvršna vlast za sever Kosova, a personalna autonomija za Srbe koji žive južno od Ibra.Ostale vesti

CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021
Počeo sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa Vučićem
U kasarni ’’Toplički ustanak’’ u Kuršumliji počeo je sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.02.2021
Lajčak sledeće nedelje u poseti Prištini i Beogradu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u Prištini od 1. do 3. marta, a potom sledi poseta Beogradu 3. i 4. marta.
  • 26.02.2021
Vučić u Kuršumliji sa predstavnicima Srba sa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova.
  • 26.02.2021