Vesti
Politika

Tadić: Moguće je da je skandal u Skupštini Srbije dogovoren

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je da ne isključuje mogućnost da je "skandal" u republičkom parlamentu bio po dogovoru predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića i dela opozicije.
Tadić: Moguće je da je skandal u Skupštini Srbije dogovoren
Boris Tadić (Foto Tanjug/Zoran Žestić)

„Ovo je toliko bizarno da ne isključujem mogućnost da je ovaj skandal u skupštini dogovoren između Vučića i dela opozicije, jer i jednima i drugima su medijske predstave i lični rejtinzi iznad ugleda i interesa Srbije“, ocenio je Tadić na Tviteru.

On je optužio predsednika Skupštine, Vladimira Orlića, da „besramno“ optužuje opoziciju za napade dok „poslanici SNS-a psuju i fizički prete poslanicima opozicije“.

Tadić je podsetio da je Vučić pre nekoliko dana rekao da će implementirati principe francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja.

„Vučić govori da će on sprečiti ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, a pre par dana je rekao da će implementirati principe sporazuma koji omogućava ulazak Kosova u UN. I sad bi sve to da prikriju ovim cirkusom da bi u narednim danima, umesto toga, tema bila ‘hrabri vuk pred kukavičkim nasilnicima’ „, istakao je Tadić.

Po njegovim rečima, današnje scene iz Skupštine Srbije su svedočanstvo da je vlast razorila temelje društva, a ne samo institucija poput Skupštine.

„Skandalozno je ponašanje predsednika Srbije, najvećeg dela vlasti i najvećeg dela opozicije. Ovo je uvođenje celog društva u tešku bolest“, naveo je Tadić povodom incidenata na današnjem zasedanju Skupštine Srbije čija tema Kosovo i Metohija.

Tadić je osudio Vučićeve tvrdnje da je prethodna vlast predala Kosovo.

„Pošto Vučić sve vreme arlauče kako smo mi predali Kosovo, da li on razume da time u isto vreme poručuje da je Kosovo predato i da ga on upravo ovako lažnim optužbama kao predsednik Srbije predaje? Ovo je besramno i neverovatno“, naveo je Boris Tadić ističući da on nikada ne bi potpisao sporazum kojim se Srbija odriče svojih legitimnih nacionalnih interesa.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023