Vesti
Politika

Tadić kaže da sporazum vodi Kosovo u UN, Dveri traže otkrivanje sadržine

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić napisao je na Tviteru da ponuđeni sporazum za rešavanje statusa Kosova može da omogući članstvo Kosova u UN, čak i ako to nije eksplicitno navedeno u samom tekstu. On je dodao da je nedopustivo da predsednik iskazuje spremnost za prihvatanje sporazuma bez konsultacije sa nadležnim institucijama. Dveri traže hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi poslanici bili upoznati sa sadržinom sporazuma. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš za sada je jedini ko je zatražio od predsednika Srbije da potpiše francusko-nemački plan za Kosovo.
Tadić kaže da sporazum vodi Kosovo u UN, Dveri traže otkrivanje sadržine
Ilustracija (Foto Istock)

„U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, još jednom javno ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je Tadić na Tviteru.

Prema njegovim rečima, nemački predlog koji je u vreme njegovog mandata donela tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel „ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum“.

Dodao je da razume da međunarodni pregovori ove vrste zahtevaju određeni nivo tajnosti, ali da je nedopustivo da predsednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić napisao je na Tviteru da „‘prihvatanje koncepta sporazuma’ koji podrazumeva da se Srbija složi sa međunarodnom jednakošću ‘Kosova’ je ekstremno opasan korak. Od toga do stolice Prištine u UN se može doći preko noći, čak i ako to nije Vučićeva namera. Tragično je što nije poslao pisma u Moskvu i Peking“.

Dveri traže hitnu sednicu Skupštine

Pokret Dveri zatražio je hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi predsednik Vučić upoznao poslanike sa detaljima francusko-nemačkog plana za Kosovo „kao i sa opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko ne prihvati taj predlog“.

Dveri su zatražile od Vučića da odgovori „kako je mogao da daje saglasnost oko ‘prihvatanja koncepta i implementacije’ predloga kog pre samo nekoliko meseci nije hteo da ni da primi, i to bez saglasnosti Skupštine Srbije“.

„Tražimo od predsednika Republike da odgovori na pitanje koja je to ‘jedna stvar o kojoj ne može da govori’. Da li je to omogućavanje prijema lažne države Kosovo u UN“, upitale su Dveri i istakle da predsednik države nema ovlašćenja da pregovara o ovoj temi.

Ocenile su da je trenutno „najproblematičnije što niko ne zna da li je predlog zapadne petorke de fakto i ultimatum“. Pokret je zatražio da se „ništa ne potpisuje povodom Kosova i Metohije pre završetka rusko-ukrajinske krize“ i da do tada pregovori budu zamrznuti.

Kostreš za prihvatanje sporazuma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš za sada je jedini ko je zatražio od predsednika Srbije da potpiše francusko-nemački plan za Kosovo.

Kostreš je od Vučića zatražio da prestane da se igra sa budućnošću građana Srbije i prestane da vodi neodlučnu politiku, već da spasi Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku „po jednom važnom pitanju“ iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023