Vesti
Politika

Tadić: Katastrofalan propust Vučića u UN po pitanju članstva Kosova

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kao "katastrofalan" propust u obraćanju predsednika države Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN) što nije jasno podvukao da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN.
Tadić: Katastrofalan propust Vučića u UN po pitanju članstva Kosova
Boris Tadić (Foto N1)

„Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u međunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dve Nemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se pomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vreme obe Nemačke bile članice UN“, rekao je Tadić, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

Prema njegovom rečima, „teško je poverovati da se radi o amaterskom propustu, nažalost, takav propust mnogima u svetu danas više liči na namerno otvorena vrata“.

Tadić je naveo i da građani Srbije „u buci svakodnevnih laži“ ne mogu da čuju da Međunarodni sud pravde (MSP) „nikad nije doneo odluku da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je upotrebio igru reči da bi izbegao odgovor na postavljeno pitanje“.

Kako je naveo, sud je „volšebno ustvrdio da deklaracija o nezavisnosti ne predstavlja kršenje međunarodnog prava samo zbog toga što su je doneli oni koji nisu bili faktor međunarodnog prava“.

„U skladu sa svojim interesima, Albanci sve vreme insistiraju na delu odgovora u kom se kaže da ‘nije kršenje međunarodnog prava’, a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta da insistira na tome da se istovremeno ne kaže ni da jeste u skladu sa međunarodnim pravom“, ukazao je Tadić.

On je naveo da „Vučić i njegov režim sve vreme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje MSP“.

„Neshvatljivo je da tako odgovor MSP ne tumači nijedna zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da one koje povlače priznanje to čine upravo uz takvu argumentaciju dok Srbija čini suprotno od toga. Samo zarad unutrašnje propagande usmerene protiv bivše vlasti Vučić se odriče ovog ključnog argumenta kojim se štiti najviši nacionalni interes Srbije“, ocenio je Tadić.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022