Vesti
Politika

„Tačijeva ostavka kao moralni čin“

Analitičar Ramuš Tahiri i profesor Ustavnog prava na PU Mazlum Baraliju mišljenja su da predsednik Kosova Hašim Tači nakon objavljivanja predloga optužnice za ratne zločine „mora da podnese ostaku i da će ona biti morlani čin“. Analitičar Đorđe Vukadinović ističe da je Tačijeva ostavka „logična i očekivana“.
„Tačijeva ostavka kao moralni čin“
Hašim Tači (Foto Kim)

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Analitičar Ramuš Tahiri smatra da Hašim Tači mora da podnese ostavku nakon što je optužnica objavljena.

„Predsednik Kosova Hašim Tači mora dati ostavku kao moralni čin. Ukoliko se optužnica potvrdi od istražnog sudije koji ima rok do 24. oktobra, onda Tači ima zakonsku obavezu da podnese ostavku“, rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Tahiri.

I profesor Ustavnog prava na PU Mazlum Baraliju smatra da ostavka Tačija može da usledi kao moralni čin.

„Ako se radi o moralnom stavu, onda bi to moglo da se desi. Nije dužan da to uradi, zato što je to pretprethodni postupak, a i optužnica nije potvrđena, ostalo je još 4 meseca. Sve zavisi kako će se stvari odvijati, mada Ustav ne predviđa ostavku već samo razrešenje“, objašnjava Baraliju.

Analitičar Đorđe Vukadinović mišljenja je da optužnica protiv Hašima Tačija predstavlja političku senzaciju ne samo za prištinske krugove, već i u regionu, ali i šire.

„Bez obzira što je ona najavljivana i o njoj se pričalo već nekoliko godina, objavljivanje optužnice baš sada, neposredno pred sastanak u Vašingtonu ima sigurno i političku konataciju i pozadinu, ali mi je ne znamo. Da li je cilj optužnice da se dijalog ubrza i da li je nastavak moguć, to još nije jasno“, poručio je Vukadinović.

On je naveo da bi Tači, ukoliko napravimo analogiju sa Ramušem Haradinajem kada je on podneo ostavku, da učini istu stvar.

„Ostavka Tačija bi bila logična i očekivana, ali ne mogu da tvrdim da li bi to ubrzalo ili otežalo dijalog“, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Vukadinović.

Što se tiče nastavka dijaloga, ukoliko Hašim Tači ne podnese ostavku, profesor Baraliju smatra da će se to negativno odraziti na ugled predsednika.

„Itekako će uticati, jer će biti delegitismisan zato što je (i dalje) predsednik. Postoji pravilo po svim sistemima u pravu, da dok se ne utvrdi da je neko kriv - on je nevin. Ipak, sa političkog aspekta, biće negativno da on predstavlja zemlju“, smatra Mazlum.

Analitičar Ramuš Tahiri smatra da je Tačijeva ostavka izvesna, a da se nastavak dijaloga može očekivati tek za godinu dana. Nastavku će prethoditi kosovski izbori u oktobru.

„Tači će sigurno podneti ostavku, a nastavak dijaloga možemo da očekujemo tek za godinu dana. Kosovo ulazi u određeni period političke i institucionalne krize i njenog razrešenja, pa ćemo do oktobra imati nove izbore. Ukoliko predsednik podnese ostavku, parlament mora da izabere novog predsednika. Parlament uvek sarađuje sa koalicijom (na vlasti), ali zbog trenutne situacije neće biti dovoljnog broja glasova“, jasan je Tahiri.

U juče objavljenom predlogu optužnice koja sadrži deset tačaka, navodi se da Hačim Tači i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020