Vesti
Politika

"Tačijeva izjava je ubistvo dijaloga"

Izjava Hašima Tačija da neće biti formirana Zajednica srpskih opština najbolji je test za autoritet Evropske unije, izjavio ministar odbrane Srbije.
Aleksandar Vulin (Foto arhiva Kim)

Ako ta izjava prođe bez sankcija, značiće da EU napušta Zapadni Balkan i u diplomatskom i bezbednosnom smislu, kazao je Aleksandar Vulin.

"Tačijeva izjava je ubistvo dijaloga. Svi pažljivo pratimo šta će se sada desiti. Ovom rečenicom on je želeo da kaže da Briselski sporazum i sve o čemu smo do sada razgovarali i pregovarali ne važi, a to znači da nema dogovora, sporazuma, i to je loša vest za EU", rekao je Vulin za TV Pink.

Ukazao je da ako Tači neće da sprovede Briselski sporazum, i Albanci i EU treba dobro razmisle da li će za Srbiju bilo koji papir u budućnosti važiti ako se ne formira ZSO.

Vulin je naveo da se provokacije Prištine samo nižu, prvo, takse na srpsku robu, zatim upad na sever KiM, a sada i Tačijeva izjava da neće sprovesti Briselski sporazum.

"Ako Tači kaže za najvažniji spoljnopolitički uspeh EU, kako ga oni tretiraju, Briselski sporazum, da ga ’baš briga’, i EU, koja je garant toga, isto kaže ’baš me briga’, onda idite sa Balkana, nemamo više o čemu da razgovaramo, ako niste u stanju da držite reč. Onda i nas briga šta pišete u vašim izveštajima u kojima govorite laži o Srbiji", rekao je Vulin.

Govoreći o upadu specijalne jedinice kosovske policije na sever KiM, on je rekao da Kfor nije obavestio Beograd o toj akciji, već se, ističe, kada se to dogodilo, ograđivao da to nema veze sa njima i da je reč o policijskoj akciji protiv kriminala i korupcije.

"Prvo su rekli da ne znaju ništa o tome, da to nije u njihovoj nadležnosti, da je to policijska akcija, a onda kažu da su obavestili Beograd o tome. Kako ste nas obavestili o nečemu o čemu ne znate ništa? Igranje s tako važnom institucijom kao što je Kfor, neodgovorno je", povukao je Vulin.

On je dodao da Srbija, međutim, poštuje Kfor i želi da njihove snage ostanu u što većem broju na KiM, jer, ističe, zahvaljući njima, Srbi su ostali da žive tamo. Podsetio je da je čitava medjunarodna zajednica ćutala na provokaciju Prištine, i upitao o kakvoj borbi protiv kriminala i korupcije je reč kada su pripadnici specijalnih jedinica došli na sever sa oklopnim vozilima, naoružani, pucali na ljude, prebijali starije, preturali kamione...

"Što nisu poslali poziv da se ljudi odazovu policiji, zbog čega su prebijali ljude? Funkcija Kfora je da spreči, oni su videli kolone, znali su kada kreću i šta će se desiti, pitanje je zašto nisu zaustavili ili obavestili gradonačelnike srpskih opština i komandanta regiona severa kosovske policije", rekao je Vulin.

Zato i dalje, istakao je, smatra da je razgraničenje najbolja opcija, jer, navodi, što pre postavimo zid izmedju "nas i njih" lakše ćemo braniti naš narod i bićemo bliže našim svetinjama.

Prema njegovim rečima, Albanci imaju strategiju da se predstave kao žrtve, tako da Srbija mora voditi računa da ne reaguje na njihove provokacije. Vulin je istakao da je Vojska Srbije spremna da odgovori na sve izazove i na svaki zadatak da zaštiti Srbe, ne samo na KiM već gde god oni da žive.

 Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021