Vesti
Politika

Tačijev scenario za opstanak na vlasti

Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija planira da u Skupštini Kosova organizuje tajno glasanje za premijera kako bi njen lider i treći put zaredom vodio kosovsku vladu, piše prištinski Blic.
Tačijev scenario za opstanak na vlasti
Hašim Tači (Foto Kim arhiva)

Dobro informisani izvori iz DPK su za Blic kazali da ta partija ima već gotov scenario da formira vladu, iako su ostale albanske stranke najavile da neće podržati Tačija i da će učiniti sve da on ne bude premijer i u trećem mandatu.

"Vi znate da je Ustavni sud dao za pravo DPK da formira vladu. Mi u okviru ovog roka imamo nekoliko scenarija kako da formiramo vladu, ali je najlakše ostvarljiv scenario da se na sednici Skupštine ide s tajnim glasanjem", rekao je izvor portala.

Prema njemu, Ustav Kosova i Poslavnik o radu Skupštine dozvoljavaju da se izbor vlade izvrši tajnim glasanjem.

"Glasanje će biti tajno i videćete da ćemo imati dovoljan broj glasova da formiramo vladu", rekao je taj izvor.

Koalicija koju je predvodio DPK dobila je najviše glasova na izborima 8. juna i ima 37 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova sa 120 mandata. Za izbor vlade potrebna je prosta većina (61 glasa), a DPK se nada podršci poslanika manjinskih zajednica kojih je ukupno 20.

U tom slučaju Tačijeva koalicija bi imala 57 glasova i nedostajalo bi joj još četiri poslanika. Zato DPK pregovara s poslanicima drugih stranaka kako bi na tajnom glasanju obezbedio većinu.

"Tajnim glasanjem nekoliko poslanika DSK, ne isključujući i neke iz drugih partija, glasalo bi za DPK i formiranje nove vlade", rekao je izvor Blica.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020