Vesti
Politika

Tačijev scenario za opstanak na vlasti

Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija planira da u Skupštini Kosova organizuje tajno glasanje za premijera kako bi njen lider i treći put zaredom vodio kosovsku vladu, piše prištinski Blic.
Tačijev scenario za opstanak na vlasti
Hašim Tači (Foto Kim arhiva)

Dobro informisani izvori iz DPK su za Blic kazali da ta partija ima već gotov scenario da formira vladu, iako su ostale albanske stranke najavile da neće podržati Tačija i da će učiniti sve da on ne bude premijer i u trećem mandatu.

"Vi znate da je Ustavni sud dao za pravo DPK da formira vladu. Mi u okviru ovog roka imamo nekoliko scenarija kako da formiramo vladu, ali je najlakše ostvarljiv scenario da se na sednici Skupštine ide s tajnim glasanjem", rekao je izvor portala.

Prema njemu, Ustav Kosova i Poslavnik o radu Skupštine dozvoljavaju da se izbor vlade izvrši tajnim glasanjem.

"Glasanje će biti tajno i videćete da ćemo imati dovoljan broj glasova da formiramo vladu", rekao je taj izvor.

Koalicija koju je predvodio DPK dobila je najviše glasova na izborima 8. juna i ima 37 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova sa 120 mandata. Za izbor vlade potrebna je prosta većina (61 glasa), a DPK se nada podršci poslanika manjinskih zajednica kojih je ukupno 20.

U tom slučaju Tačijeva koalicija bi imala 57 glasova i nedostajalo bi joj još četiri poslanika. Zato DPK pregovara s poslanicima drugih stranaka kako bi na tajnom glasanju obezbedio većinu.

"Tajnim glasanjem nekoliko poslanika DSK, ne isključujući i neke iz drugih partija, glasalo bi za DPK i formiranje nove vlade", rekao je izvor Blica.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021