Vesti
Politika

Tači zahteva da se proglasi vanredno stanje

Predsednik Kosova Hašim Tači nakon sastanka sa Savetom bezbednosti i posle konsultacija sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem predložio je Skupštini Kosova odluku o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu koje uključuje mobilizaciju KBS na čitavoj teritoriji. Srpska lista ističe da je reč o "skrivenoj nameri Prištine".
Tači zahteva da se proglasi vanredno stanje
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

"Nalazimo se u situaciji koja ranije nije doživljena i kao država moramo da preuzmemo svoje ustavne i pravne odgovornosti. Bilo bi neodgovorno ignorisati gorku stvarnost i ne preduzimati sve mere kao država kako bi se sprečilo još otežavajuće stanje za celo kosovsko društvo. To nije sezonski grip, već opasan i smrtonosan virus. Svi moramo da se angažujemo, sa svim potencijalima koje imamo. Poštujući i Ustav Kosova, zakone i moralnu i ljudsku odgovornost, večeras sam sazvao Savet za nacionalnu bezbednost na konsultacije i zajedničko sagledavanje situacije. Obratio sam se premijeru Kurtiju da ga sazove na osnovu njegovih ovlašćenja", poručio je Tači.

Prema njegovim rečima, sastanak je bio vrlo korektan, odgovoran, konstruktivan i potreban radi prevazilaženja novonastale situacije, ali i preduzimanja mera da se izbegnu takvi slučajevi.

Nakon konsultacija sa kosovskim premijerom i Savetom, naglasio je da se, kako situacija ne bi dalje eskalirala, traži od svih institucija da budu na nivou ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja.

"Nisam očekivao da može doći do ovakvih okolnosti da budem primoran da iznosim predlog o proglašenju Vanrednog stanja", rekao je Tači.

Zahvalio je lekarima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom osoblju za naporan rad koji obavljaju u proteklom periodu.

Tači je zahvalio i policiji i vojnicima KBS, kao i svim ljudima koji su uključeni u suočavanje sa tom situacijom i mogućnostima za sigurno kretanje napred.

"Za nas zdravlje je iznad svega. Sada smo suočeni sa zlom koje možemo prevladati samo zajedničkim angažovanjem svih, i sa pojedinačnom odgovornošću. Želeo bih da izrazim najveću zahvalnost svima koji su angažovani u institucijama koji su posvećeni prevazilaženju ove situacije. To je gorka stvarnost. Ne želimo da izazivamo paniku, već pozivamo na oprez, pažnju, budnost i odgovornost da se brinemo jedni o drugima", naglasio je Tači.

"Predložiću skupštini odluku o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu. Vanredno stanje na Kosovu uključuje mobilizaciju KBS na čitavoj teritoriji", poručio je Tači.

Na Kosovu je prema poslednjim informacijama registrovano 19 slučajeva obolelih koronavirusom.

“Mobilizacija KBS na Kosovu, skrivena namera”

Nakon izjave predsednika Kosova Hašima Tačija da vanredno stanje na Kosovu uključuje mobilizaciju KBS na čitavoj teritoriji, oglasila se saopštenjem Srpska lista koja tvrdi da je reč o “skrivenoj nameri Prištine”.

“Кao legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda pozivamo komandu Кfora da najhitnije spreči i javno odbaci mogućnost razmeštanja tzv. vojnih formacija Prištine na severu Кosova i Metohije, te postupi u skladu sa dogovorom kojim se garantuje da se ove formacije ne mogu razmeštati u četiri severne opštine”, saopšteno je iz Srpske liste.

Srpska lista napominje da se ne sme tolerisati “pokušaj ugrožavanja mira” od strane Prištine, kao i da neće naići na odobravanje političara i srpskog naroda.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da najoštrije odbaci ove najave, a našu državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića da u komunikaciji sa NATO i međunarodnim partnerima reaguje povodom ove Tačijeve najave koja je izazvala ogromnu zabrinutost naših građana, koji su ionako pod tenzijom zbog pandemije koronavirusa”, zaključuje se u saopštenju SL.Ostale vesti

Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020