Vesti
Politika

Tači uveren da se Srbi i Albanci mogu pomiriti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da dijalog Beograda i Prištine ulazi u novu fazu.
Tači uveren da se Srbi i Albanci mogu pomiriti
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

On je, u izjavi novinarima, kazao da je imao plodotvoran sastanak sa predsednikom Vučićem, na kojem je razgovarano o pripremama za nastavak dijaloga koji treba da vodi ka normalizaciji odnosa i pomirenju "dve zemlje i dva naroda".

"Ovo će biti nova faza dijaloga, koja treba da vodi ka normalizaciji i pomirenju u korist dva naroda, ali i celog regiona“, podvukao je Tači.

Najavio je da će u narednom periodu tehnički timovi analizirati i predložiti teme za nastavak nove faze dijaloga.

"Nadam se i uveren sam da je pomirenje Srba i Albanaca nešto što se može postići. To je u interesu Kosova, Srbije i celog regiona, a Kosovo će tome biti u potpunosti posvećeno i odgovorno će se ponašati“, naglasio je Tači.

Preneo je novinarima da je u bilateralnom razgovoru sa evropskom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini govorio o budućim koracima Kosova prema EU.

"Razgovarali smo o konkretnim koracima pred nama na evropskom putu kako bi prevazišli izolaciju Kosova“, zaključio je on.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022