Vesti
Politika

Tači: Uskoro zaključivanje dijaloga istorijskim sporazumom

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijski sorazum dve strane.
Tači: Uskoro zaključivanje dijaloga istorijskim sporazumom
Hašim Tači (Foto Kim)

Tačijeva izjava usledila je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

U intervjuu Ej-Bi-Si njuzu, koji prenosi prištinska Gazeta ekspres, Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je ocenio da je došlo vreme da se "ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou".

Uz to je, kaže, vreme i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i ljudi na tim prostorima, ali i "dobrosusedskim odnosima i pomirenju među ljudima", prenosi prištinska Epoka e Re.

Uveren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna i očekuje da nove institucije budu formirane u zakonskim okvirima.

Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom.

"Vidim volju pobedničke koalicije (čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam", rekao je Tači.

Kada je reč o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti rešeno do kraja godine.

"Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Sa međunarodnom zajednicom izgradili smo okvir kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u kosovske bezbednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastojalo se od tih zajednica, što je interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno verujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017", naveo je Tači.Ostale vesti

Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
  • 12.08.2022