Vesti
Politika

Tači upozorava zbog ponovnog otvaranja pitanja ZSO

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je ponovno otvaranje teme Zajednice srpskih opština u Briselu, "korak unazad za Kosovo", da je razgovor na tu temu "opasan" i da predstavlja "dnevni red Srbije".
Tači upozorava zbog ponovnog otvaranja pitanja ZSO
Hašim Tači (Foto Kim arhiva)

"Ponovno otvaranje pitanja Zajednice u Briselu, posle jedne decenije, predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac za kosovsku državnost i kršenje suvereniteta i rizik za stvaranje Republike Srba na Kosovu", rekao je Tači nakon učešća na ceremoniji organizovanoj u Prištini povodom jevrejske Nove godine.

Smatra da i parlament ima takvo mišljenje.

"Kosovo mora da bude veoma oprezno. Niko nema pravo da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da će da postigne novi sporazum za Zajednicu", rekao je Tači.

On tvrdi da je što se formiranja Zajednice sve završeno 2013. godine i da, po mišljenju ustavnog suda Kosova, sve što može da se učini mora da bude urađeno u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Kosovski ustavni sud proglasio je da sporazum o ZSO iz 2013. godine, a koji je ratifikovala Skupština Kosova nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava.

Ustavni sud je zaključio da pravni akt kosovske vlade i statut o principima ZSO moraju da ispunjavaju ustavne standarde.Ostale vesti

Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020