Vesti
Politika

Tači upozorava zbog ponovnog otvaranja pitanja ZSO

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je ponovno otvaranje teme Zajednice srpskih opština u Briselu, "korak unazad za Kosovo", da je razgovor na tu temu "opasan" i da predstavlja "dnevni red Srbije".
Tači upozorava zbog ponovnog otvaranja pitanja ZSO
Hašim Tači (Foto Kim arhiva)

"Ponovno otvaranje pitanja Zajednice u Briselu, posle jedne decenije, predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac za kosovsku državnost i kršenje suvereniteta i rizik za stvaranje Republike Srba na Kosovu", rekao je Tači nakon učešća na ceremoniji organizovanoj u Prištini povodom jevrejske Nove godine.

Smatra da i parlament ima takvo mišljenje.

"Kosovo mora da bude veoma oprezno. Niko nema pravo da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da će da postigne novi sporazum za Zajednicu", rekao je Tači.

On tvrdi da je što se formiranja Zajednice sve završeno 2013. godine i da, po mišljenju ustavnog suda Kosova, sve što može da se učini mora da bude urađeno u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Kosovski ustavni sud proglasio je da sporazum o ZSO iz 2013. godine, a koji je ratifikovala Skupština Kosova nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava.

Ustavni sud je zaključio da pravni akt kosovske vlade i statut o principima ZSO moraju da ispunjavaju ustavne standarde.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020