Vesti
Politika

"Tači u Davosu bio nepoželjan"

Opozicioni Demokratski savet Kosova (DSK) kritikovao je prisustvo kosovskog predsednika Hašima Tačija na Svetskom ekonomsko forumu u Davosu. Kako kažu bilo je očigledno da on tamo - nije dobrodošao.
Hašim Tači (Foto AP)

Poslanik DSK Ljumir Abdidžiku kaže da je Tači suviše vremena proveo šetajući hodnicima sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljejim i svojim saveticima i da je zapravo bio "primer lidera izolovane države".

"Kosovo je tamo bilo izolovana država sa još izolovanijim liderima. Besciljne šetnje predsednika, na skupu kojem prisustvuje mnogo značajnih svetskih lidera, najbolje svedoči da (Tači) nije poželjan za susrete sa kosovskim saveznicima", rekao je Abdidžiku, prenela je prištinska "Gazeta Ekspres".

Prema njegovim rečima, očito je da predsednik Tači i predsedavajući parlamenta Kadri Veselji "više nisu u stanju da grade bilo kakve odnose ili međudržavne kontakte, jer su izolovani od zapadnih zemalja".

Abidžiku kaže da je pokušaj "akrobacije" sa ukidanjem Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika tzv. OVK, naveo predstavnike međunarodne zajednice da izoluju kosovske lidere.

"Jedini putevi kojima će oni moći od sada da se kreću su regionalnog karaktera", rekao je.

Tači se, inače, danas sastao sa liderima država Zapadnog Balkana i nekim predstavnicima EU, koji često borave na Kosovu.

Na fotografijama na njegovoj Fejsbuk stranici viđen je kako razgovara sa svojim savetnikom, dok ostali lideri koriste priliku da razgovaraju sa investitorima, piše "Gazeta ekspres.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021